Fotovoltaice mono sau policristaline. Ce alegem?
Panourile fotovoltaice transforma gratis energia regenerabila a soarelui in energie electrica.Transformarea se face prin intermediul unui dispozitiv denumit invertor.
Folosirea energiei regenerabile poate aduce economii substantiale la factura de curent.
Panourile fotovoltaice utilizate in mod uzual sunt de doua tipuri: monocristaline si policristaline.
Cele amorfe au un pret ceva mai mic, dar ocupa mai mult spatiu la aceeasi putere furnizata.Apar in plus costuri suplimentare atat la structura de montaj, cat si la manopera.
Panourile fotovoltaice monocristaline au un randament mai mare, produc mai multa energie pe timp innourat, dar le scade randamentul odata cu cresterea temperaturii cu circa 0,37-0,39%/grad Celsius (vara de exemplu, temperatura la nivelul celulei fotovoltaice poate atinge 70-800C).
Panourile policristaline sunt mai ieftine cu circa 10-15% fata de cele monocristaline, dar nu le scade atat de mult puterea odata cu cresterea temperaturii, chiar daca au coeficientul de scadere al puterii este mai mare decat la monocristaline (0,42%/grad Celsius).Acest lucru se explica prin faptul ca celulele panourilor monocristaline au culoarea neagra (vezi imaginea de mai sus), fata de cele poli care au o usoara nuanta albastra, ceea ce produce o incalzire mai puternica.Productia de energie este insa mai mica pe timp innourat.
De aici rezulta faptul ca pentru zonele de campie, unde temperaturile vara pot ajunge la 400C se vor folosi panouri fotovoltaice policristaline, iar in zonele de deal-munte, unde insolatia este mai redusa datorita conditiilor meteo , se vor folosi panourile fotovoltaice monocristaline.
Grafic comparativ cu productia lunara in kWh a unui sistem fotovoltaic format din 6 panouri policristaline 270W respectiv 6 panouri monocristaline 270W amplasate in Moara Vlasiei, jud. Ilfov
Amplasarea panourilor fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice se pot amplasa fie pe acoperis, fie pe o structura amplasata pe sol.Aceasta din urma solutie se alege in cazul in care orientarea sau inclinarea acoperisului nu este corespunzatoare-si anume orientare spre S , SE sau SV iar unghiul trebuie sa fie intre 20 si 70 grade fata de orizontala.
Amplasarea la sol are urmatoarele avantaje:
-posibilitatea curatarii de zapada, a spalarii pe timp de vara, intretinere si verificare mai usoara.
-posibilitatea inclinarii panourilor fotovoltaice, in functie de anotimp.Acest lucru duce la optimizarea productiei de energie corelat cu pozitia soarelui deasupra orizontului.In tabelul de mai jos se dau unghiurile fata de orizontala la care trebuie pozitionate panourile fotovoltaice.
Pentru pozitionarea panourilor fotovoltaice la unghiul de vara sau iarna(ajustare de 2 ori pe an), valorile sunt:
Modulele de tip half-cell au celule solare taiate la jumatate, ceea ce imbunatateste performanta si durabilitatea modulului. Cand celulele fotovoltaice sunt injumatatite, curentul lor este de asemenea redus la jumatate, astfel incat pierderile rezistive din bus-bar sunt de asemenea reduse. . aceste module au puteri de iesire mai mari si sunt mai fiabile decat panourile traditionale.