Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Category: Invertoare on grid

4 posts

Invertoarele fotovoltaice hibride au avantajul ca pot alimenta consumatorii si in cazul in care apar intreruperi in reteaua publica de distributie, spre deosebire de invertoarele on grid, care in momentul in care se intrerupe reteaua de energie, nu mai functioneaza (functia de anti insularizare).

Vom face o comparatie intre mai multe tiuri de invertoare hibride

Tip invertor Putere panouri fotovoltaice Putere maxima iesire Tensiune baterii Timp transfer Compatibil cu alt tip de invertor
Fronius Hybrid 5-8 kW 3-5 kW 160-700 V 30-60 sec Fronius Symo,Victron Energy
Fronius GEN 24 Plus 9-15kW 6-10kW 160-700 V 30-60 sec Fronius Primo/Symo, Victron Energy
Imeon 6-9/9-12 9/12 6/9 48-60V 2-10 sec Imeon.NU pe back-up.
Goodwe Hybrid 4-6,5 kW 3,6-4.8 kW 48-60V 0,01 sec NU
Goodwe SBP ———– 3,6-5 kW 48-60V 0,01 sec Orice tip de invertor on grid

Note:

1.Invertoarele Fronius GEN 24 Plus functioneaza si fara baterii.Pot alimenta consumatorii in cazul intreruperii alimentari din retea, in limita productiei din panourile fotovoltaice.

2.Invertoarele Imeon 6-9(monofazat) si 9-12(trifazat) pot functiona in 3 regimuri : Smart Grid, Back-up si Off Grid.

Intr-un articol viitor vom face o comparatie intre alte tipuri de invertoare hibride

Fronius GEN 24 Plus

Fronius GEN 24 Plus

Goodwe SBP

Am diversificat gama de produse.Pe langa invertoarele Effekta, comercializam si noua gama de invertoare hibride Growatt.

Avantaje:

-Comunicare directa prin BMS(Battery Management System)cu bateriile cu litiu.

-Posibilitate de monitorizare de la distanta prin intermediul aplicatiei dedicate.

-Posibilitatea de setare de la distanta a parametrilor

-Putere maxima acceptata de la panouri fotovoltaice=6000W (fata de 4000W Effekta).

-Design si proiectare soft mult imbunatatite

-Consum in gol redus – sub 30W

Link catre pagina producatorului

https://www.ginverter.com/Off-Grid-Storage-Inverters/44-625.html

Invertoare si optimizoare SolarEdge

 

Invertoarele on grid SolarEdge sunt invertoare ongrid sau hibride.

O caracteristica importantă a lor o constituie faptul că functionează doar cu optimizatoare SolarEdge.

Aceste dispozitive sunt un  MPPT inteligent.

Acest MPPT comunică cu panourile si are rolul de a maximiza producţia fotovoltaică.

Avantajul lor constă în faptul că panourile fotovoltaice se pot monta pe directii multiple. De exemplu  est, sud si vest. Deasemenea se pot conecta in paralel un numar diferit de panouri. Acest lucru  nu  afectează randamentul sistemului fotovoltaic.

Am intalnit un caz in care clientul dorea montarea a 50 panouri monocristaline 330W.Amplasarea era urmatoarea:24 panouri pe acoperis, 10 pe fatada est, 6 pe sud si 10 pe vest. Aşa este conformaţia clădirii.

Una din soluţii ar fi fost instalarea a doua invertoare Fronius astfel. Un invertor de 10kW pentru panourile de pe acoperiş si cele 6 de pe sud (legate la cele doua intrari MPPT). Al doilea invertor de 5kW pentru panourile de pe faţada est si respectiv vest(la fel, legate pe cele doua MPPT-uri).Problema era ca cele 6 de pe sud nu produceau tensiunea de 200V Aceasta tensiune este minimul  cerut de invertorul Fronius pentru a porni..

Din acest motiv, dar si pentru a folosi la maxim spatiul disponibil al cladirii(trebuia renuntat la cele 4 panouri), am schimbat soluţia. Am ales varianta mult mai bună cu invertor Solaredge. Şi bineînţeles optimizatoare montate pe fiecare două panouri.

Sistemul are inca un avantaj major.În caz că unul sau mai multe panouri sunt umbrite, nu afecteaza intreg sirul. Sunt oprite din funcţionare doar strict panourile umbrite.

Un alt avantaj.La deconectarea panourilor, tensiunea pe iesire scade la o valoare nepericuloasă.Astfel se pot face diverse interventii in stringurile de panouri.

Avantajele sistemelor SolarEdge:

  • Posibilitatea montării panourilor pe mai multe direcţii si înclinări.
  • Insensibilitate la panourile umbrite.
  • Reducerea tensiuni la lipsa comunicării optimizor-panouri.
  • Multiple optiuni de configurare stringuri serie-paralel.

Pagina producătorului:

https://www.solaredge.com/

 

.

Atunci cand se instaleaza un sistem fotovoltaic sau o turbina eoliana, se pune intrebarea:

Cat va produce?

Pentru sistemele fotovoltaice exista siteuri specializate care calculeaza cantitatea de energie totala furnizata de sistem cum ar fi de exemplu

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe

Trebuie insa tinut cont si de conditiile locale, cum ar fi :orientare acoperis, posibile obstacole ce pot umbri panourile, posibilitatea de a le curata de zapada.

Am avut o situatie in care un banal cablu al retelei de televiziune umbrea panourile, producand o scadere a puterii acestora cu 20%.

Un alt client dorea instalarea panourilor-la recomandarea noasta- pe doua directii:sud si sud-vest.

Cu greu l-am convins sa puna panourile pe directia sud-vest pe balustrada balconului, nu pe acoperis, fiindca acolo erau umbrite de cosul de la centrala termica.

Nu trebuie neglijat aspectul curatarii de zapada a panourilor, fiindca, asa cum s-a intamplat anul acesta, in Bucuresti au fost multe zile cu soare dupa zapezile cazute in ultimile doua saptamani, dar din cauza temperaturilor scazute, zapada nu s-a topit si s-a ajuns in situatia aceasta:

Pentru turbinele eoliene, trebuie insa studiat cu atentie amplasamentul,obstacolele existente in jur si mai ales zona geografica in care se amplaseaza turbina.

Mai jos se poate vedea o comparatie intre productia pe anul 2016 a doua sisteme hibride-eolian+fotovoltaic amplasate in Moara Vlasiei-Ilfov, respectiv Securiceni- Suceava.

Moara Vlasiei

Bilant energetic Moara Vlasiei


Securiceni

Bilant energetic Securiceni

Este destul de evident faptul ca in zona Bucurestiului vantul lasa de dorit (86kWh – Moara Vlasiei vs 368kWh Securiceni) in schimb soarele compenseaza deficitul (604 kWh Moara Vlasiei vs 640kWh Securiceni in conditiile in care instalatia fotovoltaica de la Securiceni este de 2 ori mai mare).