300
Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Category: On grid sau off grid

3 posts

Atunci cand se instaleaza un sistem fotovoltaic sau o turbina eoliana, se pune intrebarea:

Cat va produce?

Pentru sistemele fotovoltaice exista siteuri specializate care calculeaza cantitatea de energie totala furnizata de sistem cum ar fi de exemplu

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe

Trebuie insa tinut cont si de conditiile locale, cum ar fi :orientare acoperis, posibile obstacole ce pot umbri panourile, posibilitatea de a le curata de zapada.

Am avut o situatie in care un banal cablu al retelei de televiziune umbrea panourile, producand o scadere a puterii acestora cu 20%.

Un alt client dorea instalarea panourilor-la recomandarea noasta- pe doua directii:sud si sud-vest.

Cu greu l-am convins sa puna panourile pe directia sud-vest pe balustrada balconului, nu pe acoperis, fiindca acolo erau umbrite de cosul de la centrala termica.

Nu trebuie neglijat aspectul curatarii de zapada a panourilor, fiindca, asa cum s-a intamplat anul acesta, in Bucuresti au fost multe zile cu soare dupa zapezile cazute in ultimile doua saptamani, dar din cauza temperaturilor scazute, zapada nu s-a topit si s-a ajuns in situatia aceasta:

Pentru turbinele eoliene, trebuie insa studiat cu atentie amplasamentul,obstacolele existente in jur si mai ales zona geografica in care se amplaseaza turbina.

Mai jos se poate vedea o comparatie intre productia pe anul 2016 a doua sisteme hibride-eolian+fotovoltaic amplasate in Moara Vlasiei-Ilfov, respectiv Securiceni- Suceava.

Moara Vlasiei

Bilant energetic Moara Vlasiei


Securiceni

Bilant energetic Securiceni

Este destul de evident faptul ca in zona Bucurestiului vantul lasa de dorit (86kWh – Moara Vlasiei vs 368kWh Securiceni) in schimb soarele compenseaza deficitul (604 kWh Moara Vlasiei vs 640kWh Securiceni in conditiile in care instalatia fotovoltaica de la Securiceni este de 2 ori mai mare).

De mai bine de trei ani, un bârlãdean ambitios le demonstreazã, lunar, cunoscutilor si nu numai cum o idee pusã bine în practicã îi aduce o economie mai mult decât confortabilã la buget. Persoana în cauzã, care a ajuns sã plãteascã pentru energia electricã consumatã lunar doar… 5 lei, este un nume cunoscut în mediul politic local.

Ceea ce barlãdenii cunosc mai putin despre Tiberius Nechita este faptul cã acesta a avut acum mai bine de un an o idee pe care nu s-a lãsat panã ce nu a pus-o in practicã. Vãzand cã plãteste sume astronomice pentru curentul consumat, Nechita s-a gandit sã inoveze si sã isi monteze un simplu sistem de panouri fotovoltaice pe acoperisul propriei locuinte. Initial a pornit la drum cu doar opt panouri, insã acum, numãrul acestora este mult mai mare, intrucat economiile pe care le-a fãcut in timp cu plata facturilor i-au permis sã vizeze tot mai mult spre mult ravnita independentã energeticã totalã. „În 2012, am demarat acest proiect cu opt panouri fotovoltaice, cu puterea instalatã de 800 wp (watt peak, n.r.), care imi asigurau consumul doar pe durata a 8-10 ore pe zi.

Pe atunci consumam in jur de 10 kwh pe zi, in timpul verii, si panã la 20, pe timp de iarnã. Tot atunci, factura pentru energie electricã ajungea si la 700 lei, pentru o perioadã de douã luni. Ulterior, am tot imbunãtãtit sistemul din economiile pe care le-am obtinut din plata facturii, ajungand chiar din anul 2014 la o putere in panouri de 2.000 wp, asigurand curentul casei si atelierului in care imi desfãsor activitatea profesionalã pentru sase luni pe an. Asta pentru cã in perioada martie-septembrie beneficiem de lumina soarelui mai mult de 12 ore pe zi, iar in acest interval, oricine plãteste in jur de 25 de lei lunar’, ne-a povestit Nechita.

De fapt, mai spune el, incã din 2011 a vrut sã-si punã in practicã ideea cu panourile, insã birocratia si proasta gestionare a renumitului Program „Casa Verde’ l-au impiedicat timp de cinci ani sã isi recupereze sumele investite initial in sistem. Anul acesta, minune: Tiberius Nechita a primit banii din program si… i-a investit in dezvoltarea si a mai mult a sistemului fotovoltaic. „Am ajuns in acest moment la 3.000 wp putere instalatã in panouri si la un numãr de opt baterii de 150 Amperi, cu un invertor care suportã un con sum instantaneu de 4 kwh. Adicã, exact necesarul unei case obisnuite, care poate oferi lejer tot confortul. Si vorbim aici de sustinerea unor consumatori gen aer conditionat, frigider, masina de spãlat sau fierul de cãlcat, care sunt cele mai mari aparate energofage dintr-o locuintã’, mai spune barlãdeanul.

Pentru a arãta tuturor cat de bunã este ideea, Nechita a acceptat sã facã publicã ultima facturã la energia electricã, pe care a primit-o in cursul acestei luni, pentru consumul din lunile iulie si augut. Exceptand taxele suplimentare impuse prin contract de furnizorul standard de energie electricã, contravaloarea efectivã a energiei consumate de la acesta este acum in valoare de doar 5 lei lunar.

Chiar si asa, Tiberius Nechita spune cã nu va renunta la a-si dezvolta in continuare sistemul fotovoltaic, panã ce nu va atinge independenta energeticã totalã. Mai trebuie spus cã, pentru a pune in practicã un astfel de sistem, cu dotãrile minime necesare, investitia este egalã cu contravaloarea facturilor pe doi ani, respectiv intre 6.000 si 7.000 lei. Abia dupã aceastã perioadã se poate vorbi de extinderea sistemului fotovoltaic, intrucat economiile cu energia electricã devin tot mai importante.

Articol scris de:
Sursa Monitorul de Vaslui
http://www.monitoruldevaslui.ro/2016/09/cum-sa-platesti-5-lei-pe-luna-la-energie-electrica.html

Off-grid, on-grid sau autoconsum?

Panourile fotovoltaice pot fi folosite in trei categorii de sisteme de conectare:

  1. Sistem off-grid
  2. Sistem on-grid
  3. Sistem autoconsum
  1. SISTEMUL OFF-GRID se aplica:
  • in locatiile unde nu exista alta sursa de curent electric
  • in cazul in care costurile de bransare la retea generate de o linie de alimentare de lungime mare ( stalpi, cablu, post de transformare, proiect, aprobari etc), sunt foarte mari.

Sistemul off-grid este format din : panourile fotovoltaice, structura de sustinere, controler de incarcare, baterii si invertor.

Invertor Growatt

Se recomanda ca la sistemele off-grid sa existe si un generator de back-up pentru cazurile in care, datorita conditiilor meteo nefavorabile(ceata, nori, etc) panourile fotovoltaice nu pot asigura incarcarea corespunzatoare a bateriilor.

  1. SISTEMUL ON- GRID se aplica:
    • in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala si se doreste o reducere a consumului, prin folosirea energiei produse de panourile fotovoltaice
    • in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala iar prin instalarea panourilor fotovoltaice se urmareste acoperirea consumului propriu pe timpul zilei si furnizarea surplusului de energie in reteaua nationala

2.1. Sistemul on grid pentru acoperirea numai a consumului propriu este format din : panouri fotovoltaice, structura de sustinere, si invertor on-grid “inteligent”.

Acest tip de invertor on-grid este de o constructie mai speciala si are particularitatea de a monitoriza in permanenta atat puterea panourilor cat si puterea absorbita de consumatori. In acest mod, ajusteaza productia panourilor la nivelul pe care il cer consumatorii, impiedicand astfel injectia accidentala de curent in retea.

Invertor Fronius

Avantaje

Nu necesita baterii de acumulatori

Nu necesita executia unui proiect,

Nu sunt necesare avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.

Dezavantaje

Productia de energie se pierde in situatia in care nu exista consum sau se inregistreaza un consum foarte mic (dat de functionarea echipamentelor in regim de stand-by)

Aceasta situatie se poate rezolva prin redirijarea productiei panourilor fotovoltaice catre un consumator din gospodarie care preia diferenta de putere (boiler electric, aer conditionat, etc)

La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.

2.2. Sistemul on grid pentru acoperirea consumului propriu si pentru furnizarea surplusului de energie in retea.

Sistemul include panourile fotovoltaice si invertor on-grid.

In cazul in care puterea panourilor este mai mare decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se injecteaza in retea.

Avantaje

Nu necesita baterii de acumuluatori

Se foloseste integral productia panourilor

Dezavantaje

Sunt necesare proiect de executie, aprobari   si avize din partea furnizorului ce implica costuri substantiale ce pot ajunge pana la 3000 LEI.

Pentru energia injectata in retea, furnizorul plateste 0,16RON/kWh in conditiile in care acelasi furnizor taxeaza consumatorii casnici cu 0,60RON/kWh.

La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.

Aici producţia unui sistem on grid

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=328a7b92-6e36-4d27-8897-1cb908a6194f

3.SISTEMUL CU AUTOCONSUM este aplicabil in locatiile unde exista bransament, dar se doreste atat reducerea consumului din reteaua nationala, cat si o oarecare independenta energetica.

Este format din: panouri fotovoltaice, controler de incarcare, invertor off-grid sau hibrid si baterii.

Fronius GEN24 Plus

Invertorul se poate cupla la retea si functioneaza in modul urmator:

  • In cazul in care puterea data de panouri este mai mare decat puterea absorbita de consumatori, diferenta se foloseste pentru incarcarea bateriilor.
  • Atunci cand puterea furnizata de panouri este mai mica decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se preia din baterii.
  • In momentul in care tesiunea pe baterii a scazut sub o anumita valoare, iar productia panourilor nu acopera consumul, invertorul face automat trecerea pe retea. Trecerea baterii-retea se face intr-un timp foarte scurt-cca 30 milisecunde – astfel ca nu este afectata buna functionare a consumatorilor.

Avantaje

Se foloseste intreaga putere data de panouri.

Nu necesita executia unui proiect, avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.

Este asigurata alimentarea consumatorilor si in cazul penelor de curent.

Consumatorii nu sunt afectati de fluctuatiile de tensiune(supra sau subvoltaj din retea).

Dezavantaje

Necesitatea existentei bateriilor de stocare care au un pret destul de ridicat si necesita intretinere periodica.

Aici producţia unui sistem autoconsum cu baterii

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=7596388c-f484-48f0-b1f0-cfe72a8c31f0


Update decembrie 2017 la acest articol:

Am incheiat recent un parteneriat cu o firma care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.

Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.

Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.

Acest invertor functioneaza astfel:

  • In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an,  factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
  • In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.
  • Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 6 luni, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este de 620 Euro+TVA.

Urmariti si pagina noastra:

facebook-montaj fotovoltaice

 

#Invertor on grid #invertor off grid #on grid sau off grid #panouri fotovoltaice #injectie in retea #sisteme fotovoltaice #sistem autoconsum #sistem fotovoltaic #montaj panouri fotovoltaice