Panouri fotovoltaice-noi tehnologii
In ultima perioada, marii producatori de panouri fotovoltaice incearca sa imbunatateasca randamentul panourilor folosind diverse tehnologii.In cele ce urmeaza vom prezenta cateva din aceste solutii:
Tehnologia PERC(Passivated Emitter Rear Cell)
Celulele PERC au apărut ca tehnologie premium pentru mulți producători , atat pentru panourile mono și policristaline. PERC reprezintă “celula posterioară emițătoare pasivizata”, care este un proces care se adaugă un strat suplimentar pe spatele celulei fotovoltaice pentru a reflecta înapoi în celulă o parte din fotonii care reușesc să treacă imbunatatindu-se astfel eficienta panoului fotovoltaic.
Producatorul Q-Cells este primul care a implementat aceasta tehnologie în celulele multicristaline, dar folosesc numele Q.antum pentru gama lor de module PERC.
Jinko solar a spart barierea eficientei panourilor fotovoltaice inregistrand un randament de 22,04% intr-o celulă de siliciu multicristal standard (p). Tehnologia PERC a fost disponibilă de câțiva ani și avansează rapid, majoritatea producătorilor de top dezvoltând panourile de generație următoare utilizând variații ale tehnologiei PERC. Se estimează că celulele Mono PERC vor deveni cel mai popular și mai eficient tip de celule în următorii câțiva ani.
Busbar multiplu.
Busbarul este firul sau panglicile subțiri care traverseaza fiecare celulă și transportă curentul prin panoul fotovoltaic. Pe măsură ce celulele fotovoltaice au devenit tot mai eficiente, ele generează mai mult curent, iar în ultimii 5 ani majoritatea producătorilor au inlocuit tehnologia de 3 busbar cu noua tehnologie ce folosete 4 sau 5 busbar. Compromisul este că bus-barurile de fapt umbresc o parte a celulei și pot reduce ușor performanța dacă sunt prea mari, deci trebuie să fie foarte atent proiectate. Pe de altă parte, busbarurile multiple oferă o rezistență mai redusă, rezultând un randament mai ridicat.
LG energia incorporeaza o tehnologie unica pe modulele lor Neon 2, utilizand 12 fire rotunde mici, in locul clasicelor busbaruri, cunoscute drept tehnologia Cello. În mod esențial, tehnologia Cello Multi wirebar reduce rezistența electrică, umbrirea celulelor și crește în consecinta eficiența panourilor fotovoltaice.
Utilizarea semi-celulelor
O altă inovație recentă este utilizarea semi-celulelor in locul celulelor intregi de forma patrata și mutarea cutiei de joncțiuni în centrul modulului. Acest lucru împarte panoul fotovoltaic în 2 panouri mai mici cu o capacitate de 50% fiecare. Acest lucru are avantaje multiple, principala consecinta fiind creșterea performanței datorită pierderilor reduse de rezistivitate prin bus bar. În plus, distanța mai mică față de centrul panoului de la partea superioară și inferioară îmbunătățește eficiența globală, poate crește puterea de ieșire a unui panou de dimensiuni similare cu până la 20W. Un alt avantaj este faptul că o umbrire parțială pe partea superioară a panoului nu afecteaza întreaga putere de ieșire a panoului fotovoltaic.