300
Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Tag: compensare energie

2 posts

Injecția în rețea dezechilibrează sistemul?

În ultimii doi ani, în România instalarea sistemelor fotovoltaice a luat o amploare deosebită.S-a ajuns acum la o capacitate totala de circa 1.300 MW, aproape cât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. Au aparut astfel numeroase probleme in ceea ce priveste dezechilibrele provocate de injecția in rețea.

Sa analizăm putin situatia:Injectia in rețea din panourile fotovoltaice se face prin intermediul invertorului on-grid. Acesta ridica tensiunea cu 3-5 volti, pentru a putea “pompa” surplusul de energie.

Dezvoltarea imobiliară a explodat, rețelele sunt învechite, lipsite de investiții si modernizări.

Pentru a se asigura tensiunea nominalî de 230V, chiar si la capatul retelei, OD (operatorul de distribuție) ridica tensiunea din postul trafo peste aceasta valoare, chiar si cu pană la 10% – adica spre 253V. Invertoarele au o protecție automată care le deconectează la 253 de volți, deci nu va mai injecta in rețea.

Conform Hot News

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26740808-prosumatorii-acuza-autoritatile-vor-limiteze-panourile-instalate-acoperisuri-dar-nu-fac-nimic-pentru-intari-retelele-electrice.htm

Prosumatorii acuză autoritățile că, după ce au încurajat și au finanțat apariția prosumatorilor, acum se gândesc cum să pună frână acestui fenomen. Motivul este că se creează dezechilibre în rețea: „Problema este calitatea proastă a rețelelor. Era absolut previzibil încă de acum doi-trei ani că va urma acest boom, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a întări rețeaua electrică”.

Problema este că electricitatea produsă de aceste panouri este fluctuantă și în rețea au apărut deja dezechilibre.

In momentul depunerii actelor pentru Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de prosumator, operatorul de distribuție analizeaza situația si aprobă o anumită putere maximă instalată, analizand situatia rețelei electrice din teren.

Analiza se face mai mult sau mai putin obiectiv si corect, de multe ori dosarul este aprobat “pe repede inainte” (fiindca sunt foarte multe cereri și personal puțin).

Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult peste consumul propriu.Motivul este compensarea cantitativă.

Adică, dacă un prosumator a livrat într-o lună în rețea mai mult decât a consumat în aceeași lună, surplusul va apărea ulterior pe factura.

Calculat la același preț cu cel facturat de furnizor la momentul când prosumatorul a produs și livrat în rețea energia respectivă.

Surplusul se reportează până când cantitatea respectivă de energie este consumată de prosumator. Dacă după 24 de luni consumatorul
încă mai are surplus neconsumat, acesta îi va fi plătit de furnizor, la același preț al energiei active.

George Niculescu, președintele ANRE a afirmat că Există situații unde un consumator, deși are un aviz tehnic de racordare doar pentru 5 kW, instalează 20 de kW, pentru că acoperișul o permite, însă în acest fel injecția în rețea dezechilibrează sistemul.

Situația s-ar putea rezolva prin montarea de contoare inteligente (care lipsesc cu desavarsire din magazia OD, desi instalatorii sunt
obligați să instaleze BMPM/BMPT-urile in care vor fi montate).

care sa decupleze invertorul in cazul în care puterea injectată in rețea este mai mare decat puterea aprobată.

Intr-un articol viitor vom analiza diverse metode prin care prosumatorii sa nu mai fie afectati de creșterea tensiunii in rețea datorită
injecției.

Prosumatori- Cum se va face compensarea cantitativă a energiei injectată in sistemul națoinal.

Compensare cantitativă.

Compensarea cantitativă a energiei injectată in sistemul național a fost reglementată de către Guvern prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 precum şi modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE. Autorităţile publice locale care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale, beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată şi energia consumată din reţea. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice:

a) să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa între cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea;

b) să reporteze în facturile prosumatorilor, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferenţa între cantitatea livrată şi cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice:

Prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

Citeste mai mult: adev.ro/r4xo8r

Acte prosumator-descarca documente