Achizitie sisteme fotovoltaice – o decizie importantă.
Pentru a avea siguranţa faptului că se monteaza un sistem eficient, trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte:
1.Pentru ce vreau sa il folosesc?
In cazul in care la locatia unde trebuie instalat sistemul nu exista retea de electricitate, unica optiune este sistemul off-grid, adica cu baterii de stocare.Aici insa trebuie avut in vedere faptul ca pot aparea situatii in care bateriile nu se pot incarca din cauza conditiilor meteo nefavorabile(lipsa insolatiei).
In acest caz este necesar un generator de rezerva.Intotdeauna recomandam clientilor nostri sa aiba si un generator, pentru a nu se ajunge in situatia in care sistemul sa nu poata fi folosit din cauza scaderii sub limita minima a tensiunii pe baterii. Trebuie insa si un dispozitiv care sa incarce bateriile.
O varianta ar fi redresorul auto, numai ca acest aparat nu este potrivit pentru incarcarea bateriilor destinate sistemelor fotovoltaice.Invertoarele off-grid comercializate de firma noastra au posibilitatea de a incarca bateriile atat din panourile fotovoltaice, cat si din generator.Incarcarea se face controlat, respectand stagiile recomandate de orice producator de acumulatori, adica bulk-absorbtion-float.
Daca sistemul trebuie instalat la o locatie unde exista retea publica, dar sunt probleme cu penele de curent sau fluctuatiile de tensiune, trebuie instalat sistemul “autoconsum”.Acest sistem foloseste pe timpul zilei toata energia produsa de panouri, iar seara se utilizeaza energia inmagazinata in acumulatori pana cand tesiunea pe acestia ajunge la o anumita valoare, dupa care se trece pe retea (daca este cazul, se poate ca acumulatorii sa asigure consumul pe timpul noptii si astfel nu se consuma energie din reteaua publica).Si in cazul acestui sistem trebuie acordata o mare atentie la setarile invertorului, fiindca am intalnit numeroase cazuri de invertoare instalate de “specialisti” ,cu setarile implicite din fabrica si rezultatul a fost baterii distruse(nu a fost reglat curentul de incarcare, tensiunea maxima, tensiunea minima de decuplare, etc) sau o factura mai mare la curent (invertorul incarca bateriile NUMAI din retea).
Daca la locatia respectiva exista bransament la retea se recomanda sistemul on-grid, adica fara baterii.
Acest sistem este rentabil daca pe timpul zilei exista consum.Este recomandat pentru magazine, pensiuni, restaurante, cladiri de birouri, etc.Se foloseste astfel toata energia produsa de panouri, iar daca este innourat sau insolatie redusa, diferenta de consum se ia din retea.
Si aici trebuie luat in considerare un aspect important:Ce se intampla daca productia este mai mare decat consumul? Daca invertorul este unul normal on-grid, aceasta diferenta se traduce prin injectarea surplusului in retea, adica se plateste catre ENEL/ E-On/ CEZ si energia produsa de panouri.Am intalnit astfel de situatii in care, dupa instalarea panourilor, in anumite perioade din an, clientul platea factura la curent mai mare decat anterior instalarii panourilor.
Solutia este invertor SMART-Grid, care “stie” sa ajusteze puterea produsa de panourile fotovoltaice strict la nivelul consumului, fara a se injecta nici un kW in retea.
Avantajele si dezavantajele acestor sisteme le puteti vedea aici:
Off-grid, on-grid sau autoconsum?
In viitorul articol vom dezbate problema Echipamente noi sau second-hand?