Atunci cand se instaleaza un sistem fotovoltaic sau o turbina eoliana, se pune intrebarea:

Cat va produce?

Pentru sistemele fotovoltaice exista siteuri specializate care calculeaza cantitatea de energie totala furnizata de sistem cum ar fi de exemplu

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe

Trebuie insa tinut cont si de conditiile locale, cum ar fi :orientare acoperis, posibile obstacole ce pot umbri panourile, posibilitatea de a le curata de zapada.

Am avut o situatie in care un banal cablu al retelei de televiziune umbrea panourile, producand o scadere a puterii acestora cu 20%.

Un alt client dorea instalarea panourilor-la recomandarea noasta- pe doua directii:sud si sud-vest.

Cu greu l-am convins sa puna panourile pe directia sud-vest pe balustrada balconului, nu pe acoperis, fiindca acolo erau umbrite de cosul de la centrala termica.

Nu trebuie neglijat aspectul curatarii de zapada a panourilor, fiindca, asa cum s-a intamplat anul acesta, in Bucuresti au fost multe zile cu soare dupa zapezile cazute in ultimile doua saptamani, dar din cauza temperaturilor scazute, zapada nu s-a topit si s-a ajuns in situatia aceasta:

Pentru turbinele eoliene, trebuie insa studiat cu atentie amplasamentul,obstacolele existente in jur si mai ales zona geografica in care se amplaseaza turbina.

Mai jos se poate vedea o comparatie intre productia pe anul 2016 a doua sisteme hibride-eolian+fotovoltaic amplasate in Moara Vlasiei-Ilfov, respectiv Securiceni- Suceava.

Moara Vlasiei

Bilant energetic Moara Vlasiei


Securiceni

Bilant energetic Securiceni

Este destul de evident faptul ca in zona Bucurestiului vantul lasa de dorit (86kWh – Moara Vlasiei vs 368kWh Securiceni) in schimb soarele compenseaza deficitul (604 kWh Moara Vlasiei vs 640kWh Securiceni in conditiile in care instalatia fotovoltaica de la Securiceni este de 2 ori mai mare).