In data de 8 ianuarie 2021 in Romania a avut loc cea mai mare pană de curent din ultimii 30 ani.Au fost afectate mai multe judeţe din Transilvania, in special Satu Mare, Maramureş, Bistrita-Nasaud, Cluj, Sibiu si Alba.
Au fost afectaţi atat consumatorii casnici cat si cei industriali.
La Cluj, semafoarele au fost nefuncționale în mai multe colțuri ale orașului. Barierele de la parcări au rămas blocate. La fel și lifturile.
Azomureș a raportat că avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platformă. Oprirea s-a desfășurat în condiții de siguranță.
Pana de curent in Romania a aparut din cauza unei defectiuni apărute la Sistemul European de Intrconectare UCTE (Union for the Coordination of Transmission of Electricity),problema care a afectat mai multe ţări, nu numai România.
Conform hotnews.ro , în momentul producerii incidentului, România exporta energie. După producerea incidentului, România a început să importe, fiind reluate exporturile după ce sistemul a fost adus la condiții normale de funcționare.
Intreruperea si apoi reluarea alimentarii cu energie in anumite zone, a provocat apariţia unor supratensiuni in retea.Pe sistemele noastre de monitorizare a invertoarelor au apărut valori ale tensiunii de până la 270V.
Ce măsuri se pot lua pentru a preveni astfel de situaţii?
Pentru lipsa energiei se pot instala sisteme fotovoltaice cu back-up si invertoare hibride. Aceastea asigura o autonomie de pană la 12 ore in cazul penelor de curent.Daca se instaleaza un sistem de stocare de capacitate mare, autonomia poate ajunge până la 24 ore.
Pentru supratensiuni se pot monta relee de protecţie.Aceastea intrerup alimentarea cu energie atat in cazul supratensiunilor, cat si a subtensiunilor din retea.
Acest dispozitiv mai are un avantaj, si anume fapul ca evită cuplarea-decuplarea repetata in cazul in care realimentarea cu energie intra se face in regim on-off-on-off (pană la stabilizarea reţelei).
Acest regim tranzitoriu este foarte daunător pentru majoritatea electrocasnicelor, in spacial pentru aparatele care funcţionează cu compresor(frigider, aer conditionat, etc)