Informatii despre turbinele eoliene

Instalarea si exploatarea turbinelor eoliene necesita o abordare mai speciala datorita particularitatilor pe care acestea le prezinta, si anume:

1.Turbinele eoliene sunt echipamente in miscare.Orice greseala in dimensionarea subansamblelor poate avea consecinte  grave atat in functionarea ei, cat si in siguranta persoanelor sau a obiectelor aflate in preajma.

Palele dezechilibrate, nesincronizarea puterii generatorului  cu puterea palelor sau lipsa sistemelor de siguranta in caz de furtuna extrema sunt doar cateva cauze care pot duce la avarii importante ale sistemelor.

2.Turbinele eoliene sunt amplasate pe stalpi, inaltimea stalpului depasind (asa cum este recomandat) inaltimea obstacolelor din jur.Trebuie avut in vedere ca in acest caz stalpul devine paratrasnet, de aceea trebuie acordata o mare atentie la executia corespunzatoare a legarii la pamant(impamantare) a intregii structuri metalice.

Eoliana 5kW

De asemenea, datorita inaltimii mari a stalpului, precum si a faptului ca intreaga greutate este concentrata la partea superioara, stalpul in sine, sistemul de fixare la sol precum si ancorele de sustinere trebuie dimensionate corespuzator.

3.In decursul exploatarii, trebuie urmarite si remediate orice anomalii de functionare cum ar fi: zgomote suspecte, balansarea excesiva a stalpului, dezechilibrarea palelor,etc.Cele mai mari probleme in exploatarea turbinelor apar iarna, cand, datorita depunerilor de gheata sau a fenomenului de “ploaie inghetata”, palele se incarca neuniform, rezultand astfel dezechilibre majore, afectand rulmentii generatorului, rezistenta stalpului, etc.

4.La orice turbina eoliana trebuie facute operatiuni de revizii si intretinere cel putin o data pe an.De aceea trebuie luat in considerare posibilitatea accesului la ansamblul pale-generator.