300
Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Tag: Turbina eoliana

2 posts

In cursul anului trecut, am fost solicitati pentru remedierea unor deficiente de montaj la instalatiile fotovoltaice executate de catre alte firme.Ce am mai gasit:

-Un sistem fotovoltaic cu 16 panouri ,invertor Victron 48V 5000W, charger Outback si 8 baterii cu gel Ultracell 250Ah.

Chargerul a fost setat sa faca egalizarea bateriilor la 60V-lucru total contraindicat, stiut fiind ca la bateriile cu gel NU se face egalizare.Rezultatul-baterii distruse.

 

 

-Invertor Effekta 48V 5000W cu baterii cu litiu Pylontech.Invertorul a fost montat cu setarile implicite(default) din fabrica, astfel ca tensiunea maxima de incarcare a bateriilor era de 56V, fata de maximul de 53,2 cat recomanda producatorul.Bateriile s-au distrus dupa numai doua luni de utilizare.

Item No.       Setting Value  
Program 02 MAXIMUM CHARGING CURRENT Set to N*25A, N=battery amount  
Program 05 BATTERY TYPE Set to USE  
Program 12 BACK TO GRID VOLTAGE Set to 48V  
Program 13 BACK TO BATTERY VOLTAGE Set to 51V  
Program 26 BULK VOLTAGE Set to 53.2V  
Program 29 CUT-OFF VOLTAGE Set to 47.5V 

 

 

 

-Sistem fotovoltaic off-grid cu baterii pe 48V la care panourile erau inseriate cate doua.Tensinea maxima a panourilor Vmp  era de 30,7V, deci doua panouri serie debiteaza maxim 61,4V.Scazand pierderile de vreo  4V de pe cabluri (si acestea mult subdimensionate) , caderea de tensiune pe charger de 3-4V rezulta ca la baterii nu ajungeau mai mult de 53V, adica 13,2-13,3V pe element, mult sub tensiunea de 14,5V necesara unei incarcari complete.

-Eoliana cu pale montate invers.Desi vantul batea destul de puernic, eoliana se invartea cu 1rot/2sec.

-La un sistem on-grid cu 2 invertoare DELEX, senzori de curent lipsa, astfel ca surplusul de productie se injecta in retea.Si platit tot de beneficiar, ca si cum ar fi fost consumat.

-Un alt sistem fotovoltaic off-grid cu invertor Effekta , generator cu pornire automata si ATS (Automatic Transfer Switch).Generatorul pornea doar cand bateriile ajungeau la tensiunea de 42V, adica invertorul comanda CUT-OFF.

Asta desi acest tip de invertor are un releu care comanda pornirea generatorului atunci cand bateriile ajung la tensiunea setabila din meniul 12-BACK TO GRID VOLTAGE.

 

#panouri fotovoltaice #montaj panouri fotovoltaice #baterii ultracell #invertor victron #pylontech #charger  #effekta

Baterii distruse
Pylontech distrus

Informatii despre turbinele eoliene

Instalarea si exploatarea turbinelor eoliene necesita o abordare mai speciala datorita particularitatilor pe care acestea le prezinta, si anume:

1.Turbinele eoliene sunt echipamente in miscare.Orice greseala in dimensionarea subansamblelor poate avea consecinte  grave atat in functionarea ei, cat si in siguranta persoanelor sau a obiectelor aflate in preajma.

Palele dezechilibrate, nesincronizarea puterii generatorului  cu puterea palelor sau lipsa sistemelor de siguranta in caz de furtuna extrema sunt doar cateva cauze care pot duce la avarii importante ale sistemelor.

2.Turbinele eoliene sunt amplasate pe stalpi, inaltimea stalpului depasind (asa cum este recomandat) inaltimea obstacolelor din jur.Trebuie avut in vedere ca in acest caz stalpul devine paratrasnet, de aceea trebuie acordata o mare atentie la executia corespunzatoare a legarii la pamant(impamantare) a intregii structuri metalice.

Eoliana 5kW

De asemenea, datorita inaltimii mari a stalpului, precum si a faptului ca intreaga greutate este concentrata la partea superioara, stalpul in sine, sistemul de fixare la sol precum si ancorele de sustinere trebuie dimensionate corespuzator.

3.In decursul exploatarii, trebuie urmarite si remediate orice anomalii de functionare cum ar fi: zgomote suspecte, balansarea excesiva a stalpului, dezechilibrarea palelor,etc.Cele mai mari probleme in exploatarea turbinelor apar iarna, cand, datorita depunerilor de gheata sau a fenomenului de “ploaie inghetata”, palele se incarca neuniform, rezultand astfel dezechilibre majore, afectand rulmentii generatorului, rezistenta stalpului, etc.

4.La orice turbina eoliana trebuie facute operatiuni de revizii si intretinere cel putin o data pe an.De aceea trebuie luat in considerare posibilitatea accesului la ansamblul pale-generator.