Sisteme fotovoltaice noi sau second-hand?

Daca se opteaza pentru acthizionarea de  echipamente fotovoltaice second-hand, trebuie avut in vedere urnatoarele aspecte:

 Panouri second-hand

La panourile fotovoltaice trebuie intai verificat aspectul vizual al celulelor:

sa nu aiba pete de culoare galbuie(asa-numitele hot-spot), urme de condens sub folia de protectie, zgarieturi majore, celule sparte sau trasee intrerupte.

Fotovoltaic second

Fotovoltaice noi sau second

Fotovoltaice noi sau second

Fotovoltaice noi sau second

Urmatorul pas este verificarea parametrilor tensiune si curent.Acest lucru se face prin expunerea panoului la soare, la un unghi de circa 45 grade fata de verticala si masurarea parametrilor Voc si Isc. Au fost dese cazuri in care panourile dadeau curentul la scurtcircuit, dar tensiunea in gol era la jumatate din specificatiile tehnice.

Si nu in ultimul rand trebuie verificata data fabricatiei- producatorii consacrati aplica o eticheta cu un cod prin care se poate vedea data cand a fost fabricat, precum si parametrii de testare imediat la iesirea de pe linia de productie.

Invertoare second-hand

La invertoare lucrurile sunt mai complicate.

NU se recomanda achizitia invertoarelor second hand intrucat exista posibilitatea ca , desi sunt functionale, acestea sa fi fost anterior reparate cu componente de o calitate slaba, sa aiba softul necorespunzator sau sa nu aiba toti parametrii activi.

Chiar si invertoarele noi pot avea probleme-au fost procurate din surse dubioase si nu se pot pune in functiune.

Aceasta situatie apare  din cauza ca nu se poate activa Serial Number si implicit softul prin internet (multi producatori cum ar fi  SMA, Fronius impun acest lucru, intocmai ca la activarea licentei de Windows la calculatoare).

De asemenea, multe invertoare on-grid nu au si modulul dedicat prin care sa nu se poata injecta surplusul de energie in retea. Apare situatia paradoxala in care se plateste energia proprie produsa de panourile fotovoltaice si care se injecteaza in reteaua publica.

Alte probleme care pot aparea la invertoarele on-grid:

  • -frecventa de iesire 60Hz, nu se pot folosi la reteaua din Romania care este de 50Hz.
  • -Invertorul este trifazat iar reteaua unde trbuie instalat este monofazata.
  • -Softul intern blocat, nu se mai poate face update.

Baterii second hand

NU achizionati baterii second hand, decat daca se asigura cel putin 6 luni garantie.

Exista pe piata diversi furnizori care vand acumulatori SH. Chiar daca la testele de descarcare acumulatorii sunt in parametrii, exista posibilitatea ca acestia sa fi fost  “reformatati” cu curenti modulati de inalta frecventa-exista incarcatoare speciale pentru asa ceva.Bateria este aparent in parametrii, dar prin aceasta metoda se subtiaza in mod ireversibil placile elementilor de plumb. Dupa circa o saptamana de utilizare, bateria isi pierde treptat din capacitate si devine inutilizabila.

#panouri fotovoltaice #panouri sh #fotovoltaice sh #invertor on grid #invertor sh