Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Category: Fotovoltaice

11 posts

Asa cum era de asteptat, programul de finanteare neramburabila pentru instalarea de panouri fotovoltaice a stârnit un interes foarte mare. Totuși, oamenii care vor să beneficieze de suma nerambursabilă de 20.000 lei sunt deranjați de faptul că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) întârzie demararea efectivă a programului. Nici la aceasta data lista cu firmele agreate nu a fost publicata. Si am trecut de jumatatea lunii mai.

Mai mulți consumatori ne-au contactat pentru a ne ceare lămuriri despre stadiul programului și să își exprime nemulțumirea că sunt deja firme pe piață care preiau dosare și cer bani pentru asta, deși lista finală a instalatorilor nu e publică.

Sfatul nostru este sa NU dati bani in avans fara a fi siguri ca firma este agreata de catre AFM, si fara a avea un contract semnat, cu clauze clare de neideplinire a obligatiilor financiare si cu condtii de reziliere.

In ultima perioada am primit tot mai multe solicitari din partea celor care vor sa isi instaleze sisteme fotovoltaice prin Programul AFM  pentru o solutie de sistem de alimentare de rezerva in cazul unei pene de curent.

Sistemele on-grid isi opresc functionarea in cazul penelor de curent = functia de anti-insularizare, conditie principala pentru agrementarea de catre ANRE a invertoarelor.In acest caz, toate echipamentele alimentate de sistemul fotovoltaic nu mai functioneaza. O solutie ar fi instalare unui alt sistem separat off-grid, cu costurile suplimentare de rigoare.

In urma unui studiu de cercetare de piata, am demarat colaborarea cu o firma care a dezvoltat productia de  invertoare de back-up care functioneaza cu orice tip de invertor on-grid.

Sistemul fuctioneaza astfel: Invertorul on-grid furnizeaza energie din panourile fotovoltaice iar in cazul in care exista exces de productie sunt doua variante:

-Fie se injecteaza surplusul de energie in retea la pretul de 0,22 lei/kWh sau

-Fie se  foloseste energia in exces pentru incarcarea bateriilor; dupa ce bateriile sunt incarcate la maximul capacitatii, se reincepe injectia in retea.Procesul este controlat de softul invertorului hibrid si de modulul Smart Energy Meter.

Acest sistem combina folosirea unui invertor on grid de mare putere (10-15-27kW) cu continuitatea alimentarii consumatorilor critici (centrala termica, iluminat, sistem alarma, frigider, etc) in cazul penelor de curent.Sistemul este aplicabil atat in regim monofazat, cat si in regim trifazat.

Schema bloc :

                                             INVERTOR ON GRID          INVERTOR HIBRID       CONSUMATORI        SMART METER                   REŢEA                                 

 

Programul Administratiei Fondului Pentru mediu privind instalarea de sisteme fotovoltaice.

Ghidul de finantare stabilește că se asigură finanțarea de la stat, in limita a 20.000 lei, pentru orice instalație fotovoltaică cu o capacitate mai mare de 3kWp.

Descarca Ghid AFM
Update ianuarie 2019
 • Dupa ce programul AFM  a fost publicat in Monitorul Oficial,  am luat hotararea de a NU ne inscrie ca firma autorizata pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Aceste motive tin de urmatoarele aspecte:

 • -Perioada de decontare a lucrarilor.
 • -Modalitatea de decontare.
 • -Alte aspecte legate de procedura de inscriere, protectia datelor cu caracter personal(GDPR), etc.

In cazul in care ne vom inscrie in acest program, va tinem la curent.

Panouri fotovoltaice-noi tehnologii

In ultima perioada, marii producatori de panouri fotovoltaice incearca sa imbunatateasca randamentul panourilor folosind diverse tehnologii.In cele ce urmeaza vom prezenta cateva din aceste solutii:

Tehnologia PERC(Passivated Emitter Rear Cell)

Celulele PERC au apărut ca tehnologie premium pentru mulți producători , atat pentru panourile  mono și policristaline. PERC reprezintă “celula posterioară  emițătoare pasivizata”, care este  un proces care se adaugă un strat suplimentar pe spatele celulei fotovoltaice pentru a reflecta înapoi în celulă o parte din fotonii  care reușesc să treacă  imbunatatindu-se astfel eficienta panoului fotovoltaic.
Producatorul Q-Cells este primul care a implementat aceasta tehnologie  în celulele multicristaline, dar folosesc numele Q.antum pentru gama lor de module PERC.

Jinko solar a spart barierea eficientei panourilor fotovoltaice inregistrand un randament de  22,04% intr-o celulă de siliciu multicristal standard (p). Tehnologia PERC a fost disponibilă de câțiva ani și avansează rapid, majoritatea producătorilor de top dezvoltând panourile de generație următoare utilizând variații ale tehnologiei PERC. Se estimează că celulele Mono PERC vor deveni cel mai popular și mai eficient tip de celule în următorii câțiva ani.

Busbar multiplu.

Busbarul este firul  sau panglicile subțiri care traverseaza fiecare celulă și transportă  curentul prin panoul fotovoltaic. Pe măsură ce celulele fotovoltaice au devenit tot mai eficiente, ele generează mai mult curent, iar în ultimii 5 ani majoritatea producătorilor au inlocuit tehnologia de 3 busbar cu noua tehnologie ce folosete   4 sau 5 busbar. Compromisul este că bus-barurile de fapt umbresc o parte a celulei și pot reduce ușor performanța dacă sunt prea mari, deci trebuie să fie foarte atent proiectate. Pe de altă parte, busbarurile multiple oferă o rezistență mai redusă, rezultând un randament mai ridicat.
LG energia incorporeaza o tehnologie unica pe modulele lor Neon 2, utilizand 12 fire rotunde mici, in locul clasicelor busbaruri, cunoscute drept tehnologia Cello. În mod esențial, tehnologia Cello Multi wirebar reduce rezistența electrică, umbrirea celulelor și crește în consecinta eficiența panourilor fotovoltaice.


Utilizarea semi-celulelor

O altă inovație recentă este utilizarea semi-celulelor in locul celulelor intregi de forma patrata și mutarea cutiei de joncțiuni în centrul modulului. Acest lucru împarte panoul fotovoltaic în 2 panouri mai mici cu o capacitate de 50% fiecare. Acest lucru are avantaje multiple, principala consecinta fiind creșterea performanței datorită pierderilor reduse de rezistivitate prin bus bar. În plus, distanța mai mică față de centrul panoului de la partea superioară și inferioară îmbunătățește eficiența globală, poate crește puterea de ieșire a unui panou de dimensiuni similare cu până la 20W. Un alt avantaj este faptul că  o umbrire parțială pe partea superioară a panoului nu afecteaza întreaga putere de ieșire a panoului fotovoltaic.

Am incheiat recent un parteneriat cu o firma din Taiwan care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.

Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.

Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.

Fata de invertoarele de marca (Fronius sau SMA) care au aceasta optiune, aceste invertoare au un pret mult mai scazut, avand in acelasi timp o fiabilitate ridicata.

Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, asigurand autonomie si pe timpul noptii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.

Acest invertor functioneaza astfel:

 • In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an,  factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
 • In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Se obtine astfel o reducere substantiala a facturii de energie.

Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 1 an, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.

Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este  de 620 Euro+TVA.

Mai jos se poate vedea cat s-a redus consumului de energie la locatia unde a fost testat acest invertor.

Sisteme fotovoltaice noi sau second-hand?

Daca se opteaza pentru acthizionarea de  echipamente fotovoltaice second-hand, trebuie avut in vedere urnatoarele aspecte:

 Panouri second-hand

La panourile fotovoltaice trebuie intai verificat aspectul vizual al celulelor:

sa nu aiba pete de culoare galbuie(asa-numitele hot-spot), urme de condens sub folia de protectie, zgarieturi majore, celule sparte sau trasee intrerupte.

Urmatorul pas este verificarea parametrilor tensiune si curent.Acest lucru se face prin expunerea panoului la soare, la un unghi de circa 45 grade fata de verticala si masurarea parametrilor Voc si Isc. Au fost dese cazuri in care panourile dadeau curentul la scurtcircuit, dar tensiunea in gol era la jumatate din specificatiile tehnice.

Si nu in ultimul rand trebuie verificata data fabricatiei- producatorii consacrati aplica o eticheta cu un cod prin care se poate vedea data cand a fost fabricat, precum si parametrii de testare imediat la iesirea de pe linia de productie.

Invertoare second-hand

La invertoare lucrurile sunt mai complicate.

NU se recomanda achizitia invertoarelor second hand intrucat exista posibilitatea ca , desi sunt functionale, acestea sa fi fost anterior reparate cu componente de o calitate slaba, sa aiba softul necorespunzator sau sa nu aiba toti parametrii activi.

Chiar si invertoarele noi pot avea probleme-au fost procurate din surse dubioase si nu se pot pune in functiune.

Aceasta situatie apare  din cauza ca nu se poate activa Serial Number si implicit softul prin internet (multi producatori cum ar fi  SMA, Fronius impun acest lucru, intocmai ca la activarea licentei de Windows la calculatoare).

De asemenea, multe invertoare on-grid nu au si modulul dedicat prin care sa nu se poata injecta surplusul de energie in retea. Apare situatia paradoxala in care se plateste energia proprie produsa de panourile fotovoltaice si care se injecteaza in reteaua publica.

Alte probleme care pot aparea la invertoarele on-grid:

 • -frecventa de iesire 60Hz, nu se pot folosi la reteaua din Romania care este pe 50Hz.
 • -Invertorul este trifazat iar reteaua unde trbuie instalat este monofazata.
 • -Softul intern blocat, nu se mai poate face update.

Baterii second hand

NU achizionati baterii second hand, decat daca se asigura cel putin 6 luni garantie.

Exista pe piata diversi furnizori care vand acumulatori SH. Chiar daca la testele de descarcare acumulatorii sunt in parametrii, exista posibilitatea ca acestia sa fi fost  “reformatati” cu curenti modulati de inalta frecventa-exista incarcatoare speciale pentru asa ceva.Bateria este aparent in parametrii, dar prin aceasta metoda se subtiaza in mod ireversibil placile elementilor de plumb. Dupa circa o saptamana de utilizare, bateria isi pierde treptat din capacitate si devine inutilizabila.

La achizitionarea unui sistem fotovoltaic trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte:

1.Pentru ce vreau sa il folosesc?

In cazul in care la locatia unde trebuie instalat sistemul nu exista retea de electricitate, unica optiune este sistemul off-grid, adica cu baterii de stocare.Aici insa trebuie avut in vedere faptul ca pot aparea  situatii in care  bateriile nu se pot incarca din cauza conditiilor meteo nefavorabile(lipsa insolatiei).

In acest caz este necesar un generator de rezerva.Intotdeauna recomandam clientilor nostri sa aiba si un generator, pentru a nu se ajunge in situatia in care sistemul sa nu poata fi folosit din cauza scaderii sub limita minima a tensiunii pe baterii. Trebuie insa si un dispozitiv care sa incarce bateriile.

O varianta ar fi redresorul auto, numai ca acest aparat nu este potrivit pentru incarcarea bateriilor destinate sistemelor fotovoltaice.Invertoarele off-grid comercializate de firma noastra au posibilitatea de a incarca bateriile atat din panourile fotovoltaice, cat si din generator.Incarcarea se face controlat, respectand stagiile recomandate de orice producator de acumulatori, adica bulk-absorbtion-float.

Daca sistemul trebuie instalat la o locatie unde exista retea publica, dar sunt probleme cu penele de curent sau fluctuatiile de tensiune, trebuie instalat sistemul “autoconsum”.Acest sistem foloseste  pe timpul zilei toata  energia produsa de panouri, iar seara se utilizeaza energia inmagazinata in acumulatori pana cand tesiunea pe acestia ajunge la o anumita valoare, dupa care se trece pe retea (daca este cazul, se poate ca acumulatorii sa asigure consumul pe timpul noptii si astfel nu se consuma energie din reteaua publica).Si in cazul acestui sistem trebuie acordata o mare atentie la setarile invertorului, fiindca am intalnit numeroase cazuri de invertoare instalate de “specialisti” ,cu setarile implicite din fabrica si rezultatul a fost baterii distruse(nu a fost reglat curentul de incarcare, tensiunea maxima, tensiunea minima de decuplare, etc) sau o factura mai mare la curent (invertorul incarca bateriile NUMAI din retea).

Daca la locatia respectiva exista bransament la retea se recomanda sistemul on-grid, adica fara baterii.

Acest sistem este rentabil daca pe timpul zilei exista consum.Este recomandat pentru magazine, pensiuni, restaurante, cladiri de birouri, etc.Se foloseste astfel toata energia produsa de panouri, iar daca este innourat sau insolatie redusa, diferenta de consum se ia din retea.

Si aici trebuie luat in considerare un aspect important:Ce se intampla daca productia este mai mare decat consumul? Daca invertorul este unul normal on-grid, aceasta diferenta se traduce prin injectarea surplusului in retea, adica se plateste catre ENEL/ E-On/ CEZ  si energia produsa de panouri.Am intalnit astfel de situatii in care, dupa instalarea panourilor, in anumite perioade din an, clientul platea factura la curent mai mare decat anterior instalarii panourilor.

Solutia este invertor SMART-Grid, care “stie” sa ajusteze puterea produsa de panourile fotovoltaice strict la nivelul consumului, fara a se injecta nici un kW in retea.

Avantajele si dezavantajele acestor sisteme le puteti vedea aici:

Off-grid, on-grid sau autoconsum?

In viitorul articol vom dezbate problema Echipamente noi sau second-hand?

Fiindca tot discutam in articolul trecut despre productia sistemelor fotovoltaice pentru o casa (vezi arhiva), acesta este bilantul consumurilor pe luna ianuarie la un sistem fotovoltaic la care monitorizam datele.
Istoricul meteo a fost preluat de aici:
http://www.vremea15zile.ro/istoric-vreme-in-Suceava
Conform siteului:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php…
Productia estimata a sistemului fotovoltaic ar fi fost de 135kWh.Diferenta apare din cauza faptului ca o parte din energia produsa de panouri, s-a pierdut(bateriile pline si nu existau consumatori sa preia puterea debitata de fotovoltaice)
Datele vorbesc de la sine.

Untitled 2

Anul trecut firma noastra a instalat mai multe sisteme fotovoltaice precum si turbine eoliene, in special in zona de nord a tarii.

Pe langa instalarile de sisteme fotovoltaice si turbne eoliene, am fost solicitati sa remediem diverse instalari defectuoase facute de ”specialisti” in domeniu, care cred ca daca stiu sa lege doua fire, inseamna ca se pricep si la instalatii fotovoltaice.

Am fost solicitati la o lucrare unde erau instalate 10 panouri amorfe de 120W, inseriate cate doua, dar ”Dorel” a uitat sa cableze legatura serie la 2 stringuri.Adica sistemul functiona la doar 60% din capacitate.Chiar mai putin, fiindca panourile erau legate pe un charger PWM care nu stia sa gestioneze mai mult de 600W.

Alta descoperire interesanta a fost la o alta lucrare unde erau montati 48 acumulatori de 6V 100Ah (6 stringuri in paralel de 8 buc x 6v), legati in paralel cu alti 4 acumulatori de 12V 160Ah-Monbat legati la randul lor in paralel cu 4x12V 200Ah marca Jarett.Bineinteles ca o parte erau umflati, altii total descarcati.Surpriza mare a fost cand am constat ca din cele 6 stringuri de 6V, la 3 nu era legata o punte la inseriere-practic cele 3 stringuri nu lucrau de loc.

Alta lucrare, alt dezastru:Ce poate face o ancora prost executata si prost gandita la o eoliana.

eoliana-rupta-de-furtuna

ancore-rupte-de-furtuna

La o alta lucrare am fost solicitati sa montam 15 panouri pe sistem autoconsum.Clientul isi cumparase singur chargerul, dar firma respectiva i-a trimis ”din greseala” un invertor-charger PWM in loc de MPPT.A trebuit sa recablam panourile, fiindca chargerul a sosit dupa montajul fotovoltaicelor.Chestie de marketing, pe siteul firmei chargerul aparea ca fiind MPPT.Dupa ce i-am contactat telefonic si le-am atras atentia, au scos imediat produsul de la vanzare.A aparut a doua zi, dar evident cu alt pret.

Si inca niste imagini care vorbesc de la sine:Furtuna versus panouri fotovoltaice prost montate-fundatii de beton subdimensionate, panourile legate de structura metalica cu….coliere din plastic!!

furtuna-vs-panouri-fotovoltaice

panouri-fotovoltaice-rupte-de-furtuna-1

In articolul viitor, niste mici probleme de care ne-am lovit si noi la lucrari.

Off-grid, on-grid sau autoconsum?

Panourile fotovoltaice pot fi folosite in trei categorii de sisteme de conectare:

 1. Sistem off-grid
 2. Sistem on-grid
 3. Sistem autoconsum
 1. SISTEMUL OFF-GRID se aplica:
 • in locatiile unde nu exista alta sursa de curent electric
 • in cazul in care costurile de bransare la retea generate de o linie de alimentare de lungime mare ( stalpi, cablu, post de transformare, proiect, aprobari etc), sunt foarte mari.

Sistemul off-grid este format din : panourile fotovoltaice, structura de sustinere, controler de incarcare, baterii si invertor.

Se recomanda ca la sistemele off-grid sa existe si un generator de back-up pentru cazurile in care, datorita conditiilor meteo nefavorabile(ceata, nori, etc) panourile fotovoltaice nu pot asigura incarcarea corespunzatoare a bateriilor.

 1. SISTEMUL ON- GRID se aplica:
  • in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala si se doreste o reducere a consumului, prin folosirea energiei produse de panourile fotovoltaice
  • in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala iar prin instalarea panourilor fotovoltaice se urmareste acoperirea consumului propriu pe timpul zilei si furnizarea surplusului de energie in reteaua nationala

2.1. Sistemul on grid pentru acoperirea numai a consumului propriu este format din : panouri fotovoltaice, structura de sustinere, si invertor on-grid “inteligent”.

Acest tip de invertor on-grid este de o constructie mai speciala si are particularitatea de a monitoriza in permanenta atat puterea panourilor cat si puterea absorbita de consumatori. In acest mod, ajusteaza productia panourilor la nivelul pe care il cer consumatorii, impiedicand astfel injectia accidentala de curent in retea.

Avantaje

Nu necesita baterii de acumulatori

Nu necesita executia unui proiect,

Nu sunt necesare avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.

Dezavantaje

Productia de energie se pierde in situatia in care nu exista consum sau se inregistreaza un consum foarte mic (dat de functionarea echipamentelor in regim de stand-by)

Aceasta situatie se poate rezolva prin redirijarea productiei panourilor fotovoltaice catre un consumator din gospodarie care preia diferenta de putere (boiler electric, aer conditionat, etc)

La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.

2.2. Sistemul on grid pentru acoperirea consumului propriu si pentru furnizarea surplusului de energie in retea.

Sistemul include panourile fotovoltaice si invertor on-grid.

In cazul in care puterea panourilor este mai mare decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se injecteaza in retea.

Avantaje

Nu necesita baterii de acumuluatori

Se foloseste integral productia panourilor

Dezavantaje

Sunt necesare proiect de executie, aprobari   si avize din partea furnizorului ce implica costuri substantiale ce pot ajunge pana la 15.000 RON.

Pentru energia injectata in retea, furnizorul plateste 0,16RON/kWh in conditiile in care acelasi furnizor taxeaza consumatorii casnici cu 0,60RON/kWh.

La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.

3.SISTEMUL CU AUTOCONSUM este aplicabil in locatiile unde exista bransament, dar se doreste atat reducerea consumului din reteaua nationala, cat si o oarecare independenta energetica.

Este format din: panouri fotovoltaice, controler de incarcare, invertor off-grid si baterii.

Invertorul se poate cupla la retea si functioneaza in modul urmator:

 • In cazul in care puterea data de panouri este mai mare decat puterea absorbita de consumatori, diferenta se foloseste pentru incarcarea bateriilor.
 • Atunci cand puterea furnizata de panouri este mai mica decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se preia din baterii.
 • In momentul in care tesiunea pe baterii a scazut sub o anumita valoare, iar productia panourilor nu acopera consumul, invertorul face automat trecerea pe retea. Trecerea baterii-retea se face intr-un timp foarte scurt-cca 30 milisecunde – astfel ca nu este afectata buna functionare a consumatorilor.

Avantaje

Se foloseste intreaga putere data de panouri.

Nu necesita executia unui proiect, avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.

Este asigurata alimentarea consumatorilor si in cazul penelor de curent.

Consumatorii nu sunt afectati de fluctuatiile de tensiune(supra sau subvoltaj din retea).

Dezavantaje

Necesitatea existentei bateriilor de stocare care au un pret destul de ridicat si necesita intretinere periodica.


Update decembrie 2017 la acest articol:

Am incheiat recent un parteneriat cu o firma care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.

Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.

Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.

Acest invertor functioneaza astfel:

 • In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an,  factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
 • In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.
 • Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 6 luni, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este de 620 Euro+TVA.

Urmariti si pagina noastra:

facebook-montaj fotovoltaice

 

Call Now Button