Avantajele sistemului de irigații cu panouri solare fotovoltaice

1. Face posibilă irigarea în zonele îndepărtate

2. Este prietenos cu mediul

3. Nu este necesară conexiune la rețea

4. Nu trebuie plătite facturi de energie electrică

5. Nu este necesar combustibil, ulei.

6. Este durabil, necesitând întreținere minimă

Principalele tipuri de sisteme de irigare cu energie solară

  • Irigarea de suprafață, în care apa este distribuita pe suprafața terenurilor agricole.
  • Irigare localizată, cum ar fi sistemul de pulverizare sau picurare sau de scurgere în care apa este aplicată fiecărei plante sau adiacente acesteia.
  • Irigare prin aspersie, în care apa este condusă către una sau mai multe locații centrale din câmp și distribuită prin aspersoare sau pistoale de înaltă presiune.

Dimensiunea sistemului complet depinde de dimensiunea pompei, cantitatea de apă necesară pentru o zi și puterea disponibilă de la panourile solare.

Apa este adesea pompată dintr-un puț de foraj sau un flux într-un rezervor de stocare sau direct în câmp.

Sisteme de irigații cu panouri solare fotovoltaice-componente

Sistemul de irigare cu energie solară are trei părți principale:

  • Pompa cu motor curent continuu sau curent alternativ
  • Controler de pompă
  • Panou solar

Pompă cu motor CC sau CA

Pompa are un motor care funcționează cu energie electrică generată de panoul solar. Motoarele de curent continuu sunt utilizate în principal pentru aplicații mici și medii, cum ar fi fântâni de grădină, amenajări peisagistice, apă potabilă pentru animale sau proiecte mici de irigare. Majoritatea pompelor de curent continuu funcționează la 24 sau 48 volți.

Cu toate acestea, sisteme mai mici pentru 12 volți există pentru aplicații ușoare, în timp ce sistemele care functionează pe 48 volți există și pentru aplicații mai grele. Puterea unui motor este specificată în wați

Controler de pompă

Există două tipuri de controlere de pompă: invertor și variator de frecvență (VFD). Dacă se folosește o pompă solară AC, devine necesar un invertor pentru a schimba CC de la panourile solare în AC. Gama de putere acceptată a unui invertor tipic se extinde de la 0,15 kW la 55 kW. Invertorul de putere mai mare este utilizat pentru sistemele de irigare mari.

Panoul solar și invertorul trebuie să fie dimensionate corespunzător pentru a se adapta caracteristicii de pornire a unui motor AC. Deoarece pompa de curent alternativ necesită putere mare la pornire, invertorul ar trebui să poată face față acestei sarcini suplimentare de pornire. Uneori se folosește un controler VFD pentru a se asigura că motorul pompei primește tensiune și curent adecvat.

Multe pompe solare CC necesită un controler special dacă urmează să fie alimentate direct de module fotovoltaice (fără baterii). Controlerul sau amplificatorul de curent liniar (MPPT) permite pompei să pornească și să funcționeze în condiții de lumină scăzută în timpul unei zile înnorate sau dimineața devreme și seara. Cu o sursă de alimentare cu baterie, controlerul poate să nu fie deloc necesar pentru o pompă de curent continuu.

            Pompele CC

Sunt disponibile de la 12V la 48V curentul lor inițial de pornire variind de la 12A la 96A. Specificațiile tipice ale diferitelor pompe de curent continuu și regulatoare de încărcare disponibile de la un furnizor sunt enumerate în Tabelul de mai jos.

PUTRE POMPA CURENT CONTINUU200W400W800W1600W2500W
TENSIUNE (V)2424244848
CURENT IN SARCINA (A)1018353555
CURENT DE PORNIRE (A)20367070110
DEBIT (l/min) la Hp=10m8243570100
PUTERE PANOURI FOTOVOLTAICE (W)500800150030005000
CHARGE CONTROLER24V/40A24V/80A2x24V/40A48V/100A2x48V/100A
CAPACITATE BATERII (Optional)100Ah200Ah400Ah400Ah800Ah
Irigatii cu fotovoltaice

Pentru puteri mai mari sunt recomandate pompele Lorentz.