Baterii litiu sau plumb-Ce alegem?

Sistemele fotovoltaice off grid sau cele hibride au in componenta lor baterii de acumulatori.

Bateriile sunt cea mai sensibila veriga in “lantul” de echipamente ce compun un sistem fotovoltaic.

Alegerea tipului de baterii, modul de incarcare si exploatare a acestora pot face ca un sistem fotovoltaicsa fie o investitie profitabila sau il pot transforma intr-un esec total.

Am intalnit nenumarate situatii in care un sistem fotovoltaic a devenit inutilizabil din cauza proastei dimensionari a bateriilor, a exploatarii necorespunzatoare sau din cauza setarilor defectuase ale parametrilor de incarcare/descarcare.

Sa luam pe rand fiecare tip de baterie

 

-Bateriile cu plumb.

Cele mai folosite baterii sunt cele AGM. Abrevierea provine vine de la “absorbent glass mat” și este cel mai comun tip de baterie de acid plumb. Pricipiul de functionare este folosirea unei “țesături” de sticlă între plăcile bateriei care absoarbe acidul.Aceasta testura previne aparitia prematura a fenomenului de sulfatare, ofera bateriei o rezistenta interna mica si are capacitatea de a permite bateriei o descarcare ciclica profunda, fara a se deteriora, asa cum se intampla in cazul bateriilor normale.

O alta categorie sunt bateriile cu gel.Tehnologia de fabricatie este aproximativ similara cu ce de la bateriile AGM, cu exceptia faptului ca in acest caz acidul dintre placile bateriei este combinat cu silicafume, rezultand un gel.

Exemplu baterie cu plumb-gel

http://ultracell.ro/

-Bateriile litiu.

Aceste baterii folosite in sistemele fotovoltaice sunt fabricate cu tehnologia  LiFePO4, care este fosfat de fier de litiu sau fierofosfat de litiu.Mai exista si varianta LTO sau LitiuTitaniumOxide, o tehnologie mai noua si, se pare, mai “eco-friendly” decat LiFePO4.

http://en.pylontech.com.cn/?lan=en

Avantajele fata de bateriile cu plumb sunt sintetizate in urmatorul tabel:

 
 
 
Plumb vs Litiu
Grafic Plumb vs Litiu

Comparand datele de mai sus, pentru a avea rezultate optime in exploatarea unui sistem fotovoltaic, balanta inclina favorabil spre acumulatorii cu litiu.Chiar daca au un pret initial mai ridicat, faptul ca au o durata de viata mai lunga investitia initiala se amortizeaza in timp