Invertoarele on grid SolarEdge sunt invertoare ongrid sau hibride.

O caracteristica interesanta a lor o constituie faptul ca ele pot functiona doar cu optimizatoare de productie pentru panourile fotovoltaice.Aceste dispozitive sunt un fel de MPPT inteligent care se cupleaza la panouri si au rolul de a maximiza productia fotovoltaica.

Avantajul lor este ca panourile fotovoltaice se pot monta pe directii multiple (est, sud si vest) si deasemenea se pot conecta in paralel un numar diferit de panouri, fara a afecta randamentul acestora.

Am intalnit un caz in care clientul dorea montarea a 50 panouri monocristaline 330W.Amplasarea era urmatoarea:24 panouri pe acoperis, 10 pe fatada est, 6 pe sud si 10 pe vest (asa este conformatia cladirii).

Una din solutii ar fi fost instalarea a doua invertoare Fronius: unul de 10kW pentu panourile de pe acoperis si cele 6 de pe sud (legate la cele doua intrari MPPT) si al doilea de 5kW pentru panourile de pe fatada est si respectiv vest(la fel, legate pe cele doua MPPT-uri).Problema era ca cele 6 de pe sud nu produceau tensiunea de 200V -Min. input voltage pe care o cere invertorul Fronius.

Din acest motiv, dar si pentru a folosi la maxim spatiul disponibil al cladirii(trebuia renuntat la cele 4 panouri), am ales solutia cu invertor Solaredge si optimizatoare montate pe fiecare doua panouri.

Sistemul are inca un avantaj major:In caz ca unul sau mai multe panouri sunt umbrite, nu afecteaza intreg sirul, ci doar strict panourile afectate.

Invertor Solaredge
Solaredge optimizator