Invertoare si optimizoare SolarEdge

 

Invertoarele on grid SolarEdge sunt invertoare ongrid sau hibride.

O caracteristica importantă a lor o constituie faptul că functionează doar cu optimizatoare SolarEdge.

Aceste dispozitive sunt un  MPPT inteligent.

Acest MPPT comunică cu panourile si are rolul de a maximiza producţia fotovoltaică.

Avantajul lor constă în faptul că panourile fotovoltaice se pot monta pe directii multiple. De exemplu  est, sud si vest. Deasemenea se pot conecta in paralel un numar diferit de panouri. Acest lucru  nu  afectează randamentul sistemului fotovoltaic.

Am intalnit un caz in care clientul dorea montarea a 50 panouri monocristaline 330W.Amplasarea era urmatoarea:24 panouri pe acoperis, 10 pe fatada est, 6 pe sud si 10 pe vest. Aşa este conformaţia clădirii.

Una din soluţii ar fi fost instalarea a doua invertoare Fronius astfel. Un invertor de 10kW pentru panourile de pe acoperiş si cele 6 de pe sud (legate la cele doua intrari MPPT). Al doilea invertor de 5kW pentru panourile de pe faţada est si respectiv vest(la fel, legate pe cele doua MPPT-uri).Problema era ca cele 6 de pe sud nu produceau tensiunea de 200V Aceasta tensiune este minimul  cerut de invertorul Fronius pentru a porni..

Din acest motiv, dar si pentru a folosi la maxim spatiul disponibil al cladirii(trebuia renuntat la cele 4 panouri), am schimbat soluţia. Am ales varianta mult mai bună cu invertor Solaredge. Şi bineînţeles optimizatoare montate pe fiecare două panouri.

Sistemul are inca un avantaj major.În caz că unul sau mai multe panouri sunt umbrite, nu afecteaza intreg sirul. Sunt oprite din funcţionare doar strict panourile umbrite.

Un alt avantaj.La deconectarea panourilor, tensiunea pe iesire scade la o valoare nepericuloasă.Astfel se pot face diverse interventii in stringurile de panouri.

Avantajele sistemelor SolarEdge:

  • Posibilitatea montării panourilor pe mai multe direcţii si înclinări.
  • Insensibilitate la panourile umbrite.
  • Reducerea tensiuni la lipsa comunicării optimizor-panouri.
  • Multiple optiuni de configurare stringuri serie-paralel.

Pagina producătorului:

https://www.solaredge.com/

 

.