Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Category: Panouri fotovoltaice

7 posts

Invertoarele on grid SolarEdge sunt invertoare ongrid sau hibride.

O caracteristica interesanta a lor o constituie faptul ca ele pot functiona doar cu optimizatoare de productie pentru panourile fotovoltaice.Aceste dispozitive sunt un fel de MPPT inteligent care se cupleaza la panouri si au rolul de a maximiza productia fotovoltaica.

Avantajul lor este ca panourile fotovoltaice se pot monta pe directii multiple (est, sud si vest) si deasemenea se pot conecta in paralel un numar diferit de panouri, fara a afecta randamentul acestora.

Am intalnit un caz in care clientul dorea montarea a 50 panouri monocristaline 330W.Amplasarea era urmatoarea:24 panouri pe acoperis, 10 pe fatada est, 6 pe sud si 10 pe vest (asa este conformatia cladirii).

Una din solutii ar fi fost instalarea a doua invertoare Fronius: unul de 10kW pentu panourile de pe acoperis si cele 6 de pe sud (legate la cele doua intrari MPPT) si al doilea de 5kW pentru panourile de pe fatada est si respectiv vest(la fel, legate pe cele doua MPPT-uri).Problema era ca cele 6 de pe sud nu produceau tensiunea de 200V -Min. input voltage pe care o cere invertorul Fronius.

Din acest motiv, dar si pentru a folosi la maxim spatiul disponibil al cladirii(trebuia renuntat la cele 4 panouri), am ales solutia cu invertor Solaredge si optimizatoare montate pe fiecare doua panouri.

Sistemul are inca un avantaj major:In caz ca unul sau mai multe panouri sunt umbrite, nu afecteaza intreg sirul, ci doar strict panourile afectate.

Invertor Solaredge
Solaredge optimizator
Deschid acest subiect fiindca in ultima perioada am fost intrebat de multe persoane daca panourile fotovoltaice se pot folosi pentru centralele electrice.
Din start raspunsul a fost NU.De ce? Simplu, iarna ziua e scurta si soarele “scump la vedere”.
Panourile fotovoltaice se pot folosi insa ca si aport la incalzire sau preparare ACM.
Care ar fi variantele:
1.Integrate intr-un sistem mai complex – productie energie pentru consum propriu si doar diferenta redirectionata catre un puffer.Sistemul este format din 60 panouri fotovoltaice  si invertor Fronius trifazat 20kW, plus controller Ohm pilot.Am avut noroc de o iarna cu mult soare, productia in graficele de mai jos.:

Vara, cand nu este nevoie de incalzire si foarte multa ACM, excesul de productie se duce catre 1.aer conditionat 2.irigare gradina 3.injectie in retea (in aceasta ordine a prioritatilor)

2.Un sistem mai putin complex, deci si cu costuri mai mici

https://ecowindsolar…-incalzire-apa/

3.Un sistem si mai simplu, ultra low-cost, format din 4-6 panouri fotovoltaice legate direct pe boiler.Este necesara o mica automatizare cu contactor si inlocuirea termostatului original al boilerului cu acest controller:

https://www.optimusd…stat&results=40

Dezavantajul solutiilor de la 2. si 3. este ca, in cazul in care apa din boiler a ajuns la temperatura maxima, energia produsa de panouri se pierde.
Dar se pot gasi si aici solutii.

Ne propunem sa venim in ajutorul celor care detin sisteme fotovoltaice si vor sa devina prosumatori.

Ce acte sunt necesare:

-Cerere racordare.Modelul este al societatii Delgaz Grid, nu ar trebui sa difere la ceilalti OD

Cerere racordare DELGAZ

-Cerere certificare prosumator
 

 

-Chestionar pentru obtinere ATR

Chestionar_pentru_obtinerea_ATR_producatori_cu_generatoare_fotoelectrice-201911(1)

-Proiectul instalatiei fotovoltaice executat de o firma agreata ANRE

-Fisa tehnica invertor si panouri(doar unii OD o solicita)

-Declaratie pe propria raspundere in care se specifica faptul ca beneficiarul nu acceseaza fondurile AFM

-Avizul tehnic de racordare existent

Note:

-Nu se admit spre avizare sistemele fotovoltaice on grid care au alte invertoare decat cele agreate Transelectrica

-Conform Legii 50/1991 art.11(7) lit.f, NU mai este necesara obtinerea Autorizatiei de construire pentru montajul panourilor fotovoltaice.Este necesara doar o simpla informare a autoritatilor locale.

In cazul in care se doreste, ne ocupam de obtinerea acestor avize.

Daca aveti nelamuriri sau intrebari, nu ezitati sa ne contactati

In ultima saptamana, conditiile meteo au fost favorabile productiei de energie fotovoltaica.Soarele si temperaturile scazute au facut ca puterea instantanee a panourilor fotovoltaice sa fie mai mare decat cea din timpul verii.Explicatia este simpla-randamentul unui panou fotovoltaic creste odata cu scaderea temperaturii-coeficientul este in jur de 0,38% per grad Celsius.Adica la o scadere a temperaturii cu 20 grade, puterea panoului creste cu 7,6% fata de puterea nominala NOCT.

Aceasta caracteristica a panourilor este foarte importanta in dimensionarea sistemelor fotovoltaice care lucreaza la tensiuni mari, deoarece, la inserierea panourilor trebuie tinut cont de faptul ca la temperaturi foarte scazute -de ex minus 25grade Celsius, tensiunea Vmp a panoului poate sa creasca cu pana la 6-8V fata de specificatiile tehnice.La un string de 20 panouri inseriate, tesiunea totala poate creste cu pana la 150V si poate depasi tensiunea maxima admisa de invertorul on grid.

Multi instalatori de sisteme fotovoltaice nu tin cont de acest lucru si am intalnit situatii in care in astfel de conditii meteo inveroarele on grid au intrat in protectie sau, mai grav, s-au defectat.

In poza de mai jos se poate vedea puterea maxima instantanee a unui sistem fotovoltaic cu puterea de 2,1kWp, in data de 7 februarie.

#fotovoltaice #panouri fotovoltaice #randament panou fotovoltaic

Invertor Fronius

In ultima perioada am primit tot mai multe solicitari din partea celor care vor sa isi instaleze sisteme fotovoltaice prin Programul AFM  pentru o solutie de sistem de alimentare de rezerva in cazul unei pene de curent.

Sistemele on-grid isi opresc functionarea in cazul penelor de curent = functia de anti-insularizare, conditie principala pentru agrementarea de catre ANRE a invertoarelor.In acest caz, toate echipamentele alimentate de sistemul fotovoltaic nu mai functioneaza. O solutie ar fi instalare unui alt sistem separat off-grid, cu costurile suplimentare de rigoare.

In urma unui studiu de cercetare de piata, am demarat colaborarea cu o firma care a dezvoltat productia de  invertoare de back-up care functioneaza cu orice tip de invertor on-grid.

Sistemul fuctioneaza astfel: Invertorul on-grid furnizeaza energie din panourile fotovoltaice iar in cazul in care exista exces de productie sunt doua variante:

-Fie se injecteaza surplusul de energie in retea la pretul de 0,22 lei/kWh sau

-Fie se  foloseste energia in exces pentru incarcarea bateriilor; dupa ce bateriile sunt incarcate la maximul capacitatii, se reincepe injectia in retea.Procesul este controlat de softul invertorului hibrid si de modulul Smart Energy Meter.

Acest sistem combina folosirea unui invertor on grid de mare putere (10-15-27kW) cu continuitatea alimentarii consumatorilor critici (centrala termica, iluminat, sistem alarma, frigider, etc) in cazul penelor de curent.Sistemul este aplicabil atat in regim monofazat, cat si in regim trifazat.

Schema bloc :

                                      INVERTOR                     INVERTOR             CONSUMATORI     SMART METER                       RETEA

                                       ON GRID                          HIBRID

In urma publicarii in Monitorul Oficial  a Programului Administratiei Fondului Pentru mediu privind instalarea de sisteme fotovoltaice, si definitivarea preturilor si conditiilor de a deveni prosumator, am facut un studiu de caz referitor la raportul productie – consum pentru o locuinta cu un consum mediu de 300kWh pe luna.

S-au luat in considerare doua sisteme fotovoltaice cu injectie in retea-unul cu puterea instalata de 3kW, iar al doilea cu puterea de 5kW.

Datele referitoare la consumul lunar au fost preluate si  prelucrate de la doi operatori de distributie-Enel si CEZ.

Consumul de energie al locuintei (zi-noapte) s-a calculat fara a lua in considerare “educatia energetica” a  prosumatorului, adica utilizarea  electrocasnicelor mari consumatoare de energie (masina de spalat rufe, cuptor/aragaz electric, boiler, etc) fara a se tine seama de prioritatea folosirii lor pe timp de zi, atunci cand productia panourilor fotovoltaice este maxima.

Intr-un articol urmator  vom prezenta aceleasi date, dar cu optimizarea pentru un “self consumption”, adica o folosire cat mai eficienta a energiei produsa de panourile fotovoltaice.

Studiu comparativ 3kW

Studiu comparativ 5kWp

 

Am incheiat recent un parteneriat cu o firma din Taiwan care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.

Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.

Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.

Fata de invertoarele de marca (Fronius sau SMA) care au aceasta optiune, aceste invertoare au un pret mult mai scazut, avand in acelasi timp o fiabilitate ridicata.

Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, asigurand autonomie si pe timpul noptii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.

Acest invertor functioneaza astfel:

  • In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an,  factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
  • In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Se obtine astfel o reducere substantiala a facturii de energie.

Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 1 an, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.

Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este  de 620 Euro+TVA.

Mai jos se poate vedea cat s-a redus consumului de energie la locatia unde a fost testat acest invertor.

#injectie in retea #inveror on grid #fronius #sma #panouri fotovoltaice

Call Now Button