Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Category: Panouri fotovoltaice

9 posts

Invertoare si optimizoare SolarEdge

 

Invertoarele on grid SolarEdge sunt invertoare ongrid sau hibride.

O caracteristica importantă a lor o constituie faptul că functionează doar cu optimizatoare SolarEdge.

Aceste dispozitive sunt un  MPPT inteligent.

Acest MPPT comunică cu panourile si are rolul de a maximiza producţia fotovoltaică.

Avantajul lor constă în faptul că panourile fotovoltaice se pot monta pe directii multiple. De exemplu  est, sud si vest. Deasemenea se pot conecta in paralel un numar diferit de panouri. Acest lucru  nu  afectează randamentul sistemului fotovoltaic.

Am intalnit un caz in care clientul dorea montarea a 50 panouri monocristaline 330W.Amplasarea era urmatoarea:24 panouri pe acoperis, 10 pe fatada est, 6 pe sud si 10 pe vest. Aşa este conformaţia clădirii.

Una din soluţii ar fi fost instalarea a doua invertoare Fronius astfel. Un invertor de 10kW pentru panourile de pe acoperiş si cele 6 de pe sud (legate la cele doua intrari MPPT). Al doilea invertor de 5kW pentru panourile de pe faţada est si respectiv vest(la fel, legate pe cele doua MPPT-uri).Problema era ca cele 6 de pe sud nu produceau tensiunea de 200V Aceasta tensiune este minimul  cerut de invertorul Fronius pentru a porni..

Din acest motiv, dar si pentru a folosi la maxim spatiul disponibil al cladirii(trebuia renuntat la cele 4 panouri), am schimbat soluţia. Am ales varianta mult mai bună cu invertor Solaredge. Şi bineînţeles optimizatoare montate pe fiecare două panouri.

Sistemul are inca un avantaj major.În caz că unul sau mai multe panouri sunt umbrite, nu afecteaza intreg sirul. Sunt oprite din funcţionare doar strict panourile umbrite.

Un alt avantaj.La deconectarea panourilor, tensiunea pe iesire scade la o valoare nepericuloasă.Astfel se pot face diverse interventii in stringurile de panouri.

Avantajele sistemelor SolarEdge:

  • Posibilitatea montării panourilor pe mai multe direcţii si înclinări.
  • Insensibilitate la panourile umbrite.
  • Reducerea tensiuni la lipsa comunicării optimizor-panouri.
  • Multiple optiuni de configurare stringuri serie-paralel.

Pagina producătorului:

https://www.solaredge.com/

 

.

Deschid acest subiect fiindca in ultima perioada am fost intrebat de multe persoane daca panourile fotovoltaice se pot folosi pentru centralele electrice.
Din start raspunsul a fost NU.De ce? Simplu, iarna ziua e scurta si soarele “scump la vedere”.
Panourile fotovoltaice se pot folosi insa ca si aport la incalzire sau preparare ACM.
Care ar fi variantele:
1.Integrate intr-un sistem mai complex – productie energie pentru consum propriu si doar diferenta redirectionata catre un puffer.Sistemul este format din 60 panouri fotovoltaice  si invertor Fronius trifazat 20kW, plus controller Ohm pilot.Am avut noroc de o iarna cu mult soare, productia in graficele de mai jos.:

Vara, cand nu este nevoie de incalzire si foarte multa ACM, excesul de productie se duce catre 1.aer conditionat 2.irigare gradina 3.injectie in retea (in aceasta ordine a prioritatilor)

2.Un sistem mai putin complex, deci si cu costuri mai mici

https://ecowindsolar…-incalzire-apa/

3.Un sistem si mai simplu, ultra low-cost, format din 4-6 panouri fotovoltaice legate direct pe boiler.Este necesara o mica automatizare cu contactor si inlocuirea termostatului original al boilerului cu acest controller:

https://www.optimusd…stat&results=40

Dezavantajul solutiilor de la 2. si 3. este ca, in cazul in care apa din boiler a ajuns la temperatura maxima, energia produsa de panouri se pierde.
Dar se pot gasi si aici solutii.

Ne propunem sa venim in ajutorul celor care detin sisteme fotovoltaice si vor sa devina prosumatori.

Ce acte sunt necesare:

-Cerere racordare.Modelul este al societatii Delgaz Grid, nu ar trebui sa difere la ceilalti OD

Cerere racordare DELGAZ

-Cerere certificare prosumator
 

 

-Chestionar pentru obtinere ATR

Chestionar_pentru_obtinerea_ATR_producatori_cu_generatoare_fotoelectrice-201911(1)

-Proiectul instalatiei fotovoltaice executat de o firma agreata ANRE

-Fisa tehnica invertor si panouri(doar unii OD o solicita)

-Declaratie pe propria raspundere in care se specifica faptul ca beneficiarul nu acceseaza fondurile AFM

-Avizul tehnic de racordare existent

Note:

-Nu se admit spre avizare sistemele fotovoltaice on grid care au alte invertoare decat cele agreate Transelectrica

-Conform Legii 50/1991 art.11(7) lit.f, NU mai este necesara obtinerea Autorizatiei de construire pentru montajul panourilor fotovoltaice.Este necesara doar o simpla informare a autoritatilor locale.

In cazul in care se doreste, ne ocupam de obtinerea acestor avize.

Daca aveti nelamuriri sau intrebari, nu ezitati sa ne contactati

In ultima saptamana, conditiile meteo au fost favorabile productiei de energie fotovoltaica.Soarele si temperaturile scazute au facut ca puterea instantanee a panourilor fotovoltaice sa fie mai mare decat cea din timpul verii.Explicatia este simpla-randamentul unui panou fotovoltaic creste odata cu scaderea temperaturii-coeficientul este in jur de 0,38% per grad Celsius.Adica la o scadere a temperaturii cu 20 grade, puterea panoului creste cu 7,6% fata de puterea nominala NOCT.

Aceasta caracteristica a panourilor este foarte importanta in dimensionarea sistemelor fotovoltaice care lucreaza la tensiuni mari, deoarece, la inserierea panourilor trebuie tinut cont de faptul ca la temperaturi foarte scazute -de ex minus 25grade Celsius, tensiunea Vmp a panoului poate sa creasca cu pana la 6-8V fata de specificatiile tehnice.La un string de 20 panouri inseriate, tesiunea totala poate creste cu pana la 150V si poate depasi tensiunea maxima admisa de invertorul on grid.

Multi instalatori de sisteme fotovoltaice nu tin cont de acest lucru si am intalnit situatii in care in astfel de conditii meteo inveroarele on grid au intrat in protectie sau, mai grav, s-au defectat.

In poza de mai jos se poate vedea puterea maxima instantanee a unui sistem fotovoltaic cu puterea de 2,1kWp, in data de 7 februarie, temperatura exterioară minus 17 grade Celsius, soare puternic şi reflexia zăpezii.

Pentru dimensionarea corectă a numărului de panouri şi a modului de legare serie paralel se poate folosi programul specializat de la Fronius.

https://fronius.solarconfigurator.de/solar.configurator/quick

#fotovoltaice #panouri fotovoltaice #randament panou fotovoltaic

Invertor Fronius

Invertoare on grid hibride-principiu de functionare

Invertoarele on grid hibride functioneaza in regim on grid cu sau fara injectie in retea si asigura in acelasi timp alimentare de back-up in cazul penelor de curent.Back-up-ul este foarte util,in special pentru consumatorii critici dintr-o locuinta, consumatori a caror intrerupere a alimentarii cu energie ar putea cauza daune importante. Se poate da ca si  exemplu o centrala pe lemne care are focarul plin iar pompa de recirculare a agentului termic se opreste.

In ultima perioada am primit tot mai multe solicitari din partea celor care vor sa isi instaleze sisteme fotovoltaice prin Programul AFM  pentru o solutie de sistem de alimentare de rezerva in cazul unei pene de curent.

Sistemele on-grid isi opresc functionarea in cazul penelor de curent = functia de anti-insularizare, conditie principala pentru agrementarea de catre ANRE a invertoarelor.In acest caz, toate echipamentele alimentate de sistemul fotovoltaic nu mai functioneaza. O solutie ar fi instalarea unui alt sistem separat off-grid, cu costurile suplimentare de rigoare.

In urma unui studiu de cercetare de piata, am demarat colaborarea cu o firma care a dezvoltat productia de  invertoare on grid hibride care functioneaza in paralel cu orice tip de invertor on-grid.

Sistemul fuctioneaza astfel: Invertorul on-grid furnizeaza energie din panourile fotovoltaice iar in cazul in care exista exces de productie sunt doua variante:

-Fie se injecteaza surplusul de energie in retea la pretul de 0,22 lei/kWh sau

– Se  dirijeaza  energia in exces catre invertorul hibrid pentru incarcarea bateriilor; dupa ce bateriile sunt incarcate la maximul capacitatii, se reincepe injectia in retea.Procesul este controlat de softul invertorului hibrid si de modulul Smart Energy Meter.

Acest sistem combina folosirea unui invertor on grid de mare putere (10-15-27kW) cu continuitatea alimentarii consumatorilor critici (centrala termica, iluminat, sistem alarma, frigider, etc) in cazul penelor de curent.Sistemul este aplicabil atat in regim monofazat, cat si in regim trifazat.Nu sunt necesare interventii majore la schema de conectare a invertorului existent.

Invertoare hibride-schema bloc de functionare :

                                      INVERTOR                     INVERTOR             CONSUMATORI     SMART METER                       RETEA

                                       ON GRID                          HIBRID

In urma publicarii in Monitorul Oficial  a Programului Administratiei Fondului Pentru mediu privind instalarea de sisteme fotovoltaice, si definitivarea preturilor si conditiilor de a deveni prosumator, am facut un studiu  referitor la raportul productie – consum pentru o locuinta cu un consum mediu de 300kWh pe luna.

S-au luat in considerare doua sisteme fotovoltaice cu injectie in retea-unul cu puterea instalata de 3kW, iar al doilea cu puterea de 5kW.

Datele referitoare la consumul lunar au fost preluate si  prelucrate de la doi operatori de distributie-Enel si CEZ.

Consumul de energie al locuintei (zi-noapte) s-a calculat fara a lua in considerare “educatia energetica” a  prosumatorului, adica utilizarea  electrocasnicelor mari consumatoare de energie (masina de spalat rufe, cuptor/aragaz electric, boiler, etc) fara a se tine seama de prioritatea folosirii lor pe timp de zi, atunci cand productia panourilor fotovoltaice este maxima.

Intr-un articol urmator  vom prezenta aceleasi date, dar cu optimizarea pentru un “self consumption”, adica o folosire cat mai eficienta a energiei produsa de panourile fotovoltaice.

Studiu comparativ de consum 3kW

Studiu comparativ de consum 5kWp

Am incheiat recent un parteneriat cu o firma din Taiwan care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.

Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.

Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.

Fata de invertoarele de marca (Fronius sau SMA) care au aceasta optiune, aceste invertoare au un pret mult mai scazut, avand in acelasi timp o fiabilitate ridicata.

Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, asigurand autonomie si pe timpul noptii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.

Acest invertor functioneaza astfel:

  • In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an,  factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
  • In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Se obtine astfel o reducere substantiala a facturii de energie.

Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 1 an, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.

Am testat acest invertor cu baterii Pylontech si charger Victron Energy

 

Charger Victron

 

Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este  de 620 Euro+TVA.

Mai jos se poate vedea cat s-a redus consumului de energie la locatia unde a fost testat acest invertor.

Producţie energie sisteme fotovoltaice

https://ecowindsolar.ro/monitorizare-live-fotovoltaice/

#injectie in retea #inveror on grid #fronius #sma #panouri fotovoltaice

Baterie Pylontech
Charger Victron

Atunci cand se instaleaza un sistem fotovoltaic sau o turbina eoliana, se pune intrebarea:

Cat va produce?

Pentru sistemele fotovoltaice exista siteuri specializate care calculeaza cantitatea de energie totala furnizata de sistem cum ar fi de exemplu

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe

Trebuie insa tinut cont si de conditiile locale, cum ar fi :orientare acoperis, posibile obstacole ce pot umbri panourile, posibilitatea de a le curata de zapada.

Am avut o situatie in care un banal cablu al retelei de televiziune umbrea panourile, producand o scadere a puterii acestora cu 20%.

Un alt client dorea instalarea panourilor-la recomandarea noasta- pe doua directii:sud si sud-vest.

Cu greu l-am convins sa puna panourile pe directia sud-vest pe balustrada balconului, nu pe acoperis, fiindca acolo erau umbrite de cosul de la centrala termica.

Nu trebuie neglijat aspectul curatarii de zapada a panourilor, fiindca, asa cum s-a intamplat anul acesta, in Bucuresti au fost multe zile cu soare dupa zapezile cazute in ultimile doua saptamani, dar din cauza temperaturilor scazute, zapada nu s-a topit si s-a ajuns in situatia aceasta:

Pentru turbinele eoliene, trebuie insa studiat cu atentie amplasamentul,obstacolele existente in jur si mai ales zona geografica in care se amplaseaza turbina.

Mai jos se poate vedea o comparatie intre productia pe anul 2016 a doua sisteme hibride-eolian+fotovoltaic amplasate in Moara Vlasiei-Ilfov, respectiv Securiceni- Suceava.

Moara Vlasiei

Bilant energetic Moara Vlasiei


Securiceni

Bilant energetic Securiceni

Este destul de evident faptul ca in zona Bucurestiului vantul lasa de dorit (86kWh – Moara Vlasiei vs 368kWh Securiceni) in schimb soarele compenseaza deficitul (604 kWh Moara Vlasiei vs 640kWh Securiceni in conditiile in care instalatia fotovoltaica de la Securiceni este de 2 ori mai mare).

De mai bine de trei ani, un bârlãdean ambitios le demonstreazã, lunar, cunoscutilor si nu numai cum o idee pusã bine în practicã îi aduce o economie mai mult decât confortabilã la buget. Persoana în cauzã, care a ajuns sã plãteascã pentru energia electricã consumatã lunar doar… 5 lei, este un nume cunoscut în mediul politic local.

Ceea ce barlãdenii cunosc mai putin despre Tiberius Nechita este faptul cã acesta a avut acum mai bine de un an o idee pe care nu s-a lãsat panã ce nu a pus-o in practicã. Vãzand cã plãteste sume astronomice pentru curentul consumat, Nechita s-a gandit sã inoveze si sã isi monteze un simplu sistem de panouri fotovoltaice pe acoperisul propriei locuinte. Initial a pornit la drum cu doar opt panouri, insã acum, numãrul acestora este mult mai mare, intrucat economiile pe care le-a fãcut in timp cu plata facturilor i-au permis sã vizeze tot mai mult spre mult ravnita independentã energeticã totalã. „În 2012, am demarat acest proiect cu opt panouri fotovoltaice, cu puterea instalatã de 800 wp (watt peak, n.r.), care imi asigurau consumul doar pe durata a 8-10 ore pe zi. Pe atunci consumam in jur de 10 kwh pe zi, in timpul verii, si panã la 20, pe timp de iarnã. Tot atunci, factura pentru energie electricã ajungea si la 700 lei, pentru o perioadã de douã luni. Ulterior, am tot imbunãtãtit sistemul din economiile pe care le-am obtinut din plata facturii, ajungand chiar din anul 2014 la o putere in panouri de 2.000 wp, asigurand curentul casei si atelierului in care imi desfãsor activitatea profesionalã pentru sase luni pe an. Asta pentru cã in perioada martie-septembrie beneficiem de lumina soarelui mai mult de 12 ore pe zi, iar in acest interval, oricine plãteste in jur de 25 de lei lunar’, ne-a povestit Nechita. De fapt, mai spune el, incã din 2011 a vrut sã-si punã in practicã ideea cu panourile, insã birocratia si proasta gestionare a renumitului Program „Casa Verde’ l-au impiedicat timp de cinci ani sã isi recupereze sumele investite initial in sistem. Anul acesta, minune: Tiberius Nechita a primit banii din program si… i-a investit in dezvoltarea si a mai mult a sistemului fotovoltaic. „Am ajuns in acest moment la 3.000 wp putere instalatã in panouri si la un numãr de opt baterii de 150 Amperi, cu un invertor care suportã un con sum instantaneu de 4 kwh. Adicã, exact necesarul unei case obisnuite, care poate oferi lejer tot confortul. Si vorbim aici de sustinerea unor consumatori gen aer conditionat, frigider, masina de spãlat sau fierul de cãlcat, care sunt cele mai mari aparate energofage dintr-o locuin tã’, mai spune barlãdeanul. Pentru a arãta tuturor cat de bunã este ideea, Nechita a acceptat sã facã publicã ultima facturã la energia electricã, pe care a primit-o in cursul acestei luni, pentru consumul din lunile iulie si augut. Exceptand taxele suplimentare impuse prin contract de furnizorul standard de energie electricã, contravaloarea efectivã a energiei consumate de la acesta este acum in valoare de doar 5 lei lunar. Chiar si asa, Tiberius Nechita spune cã nu va renunta la a-si dezvolta in continuare sistemul fotovoltaic, panã ce nu va atinge independenta energeticã totalã. Mai trebuie spus cã, pentru a pune in practicã un astfel de sistem, cu dotãrile minime necesare, investitia este egalã cu contravaloarea facturilor pe doi ani, respectiv intre 6.000 si 7.000 lei. Abia dupã aceastã perioadã se poate vorbi de extinderea sistemului fotovoltaic, intrucat economiile cu energia electricã devin tot mai importante.

Articol scris de:
Sursa Monitorul de Vaslui
http://www.monitoruldevaslui.ro/2016/09/cum-sa-platesti-5-lei-pe-luna-la-energie-electrica.html