Noua lege de compensare a prosumatorilor a fost adoptată ieri în Comisia pe Energie si Industrii si Servicii din Senat

Compensarea prosumatorilor cu puteri pana in 200 Kw se va face in felul următor:

Alegem niște cifre aleatorii, pentru simplificarea calculului

  • Producție injectată in rețea (în surplus)= 250 Kw .Deci peste energia folosită din fotovoltaic ca și autoconsum.
  • Consum din rețea =100kWh.
  • Se compensează ENERGIA ACTIVA 100 kWh consumați cu 100 Kwh produși
  • Diferența de 150 Kw ti se plătește în luna următoare în cont la prețul de contract avut cu furnizorul! Adică nu PZU lunar, sau alte metode de calcul.
  • NU mai exista compensare sau plata la 24 luni, de la intrarea in vigoare a legii. Toate plățile isi vor urma cursul de plata lunara după 24 luni de la facturare pe legea veche!Adică facturile de compensare emise până la data apariței legii rămân valabile si își vor aștepta data scadenței.
  • Contractele vor trece pe noua lege odata ce ANRE va publica norme către TOTI furnizorii – are termen in 60 zile de la publicare in MO sa emita un nou ordin conform legii.

Noua lege de compensare va trece ,sperăm, și de Camera Deputaților și se va publica in Monitorul Oficial.

De asemenea , ar trebui prevăzut și paragraful din actuala lege care spune ca se compensează energia produsă și injectată în rețea, dar nu mai mult decât energia activă consumată.

Citiți și articolul acesta

Sursa:Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie

Totuși trebuie să fim circumspecti si răbdători. Este inca proiect de lege. Nu a intrat in dezbatere in Senat, abia e in comisii. Să vedem că intră in dezbatere, să vedem cum iese din dezbateri, să vedem că este și promulgată legea. Mai e mult pana departe.Să speram că ANRE sau furnizorii nu o vor contesta, așa cum s-a mai întâmplat în trecut.