Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Tag: Invertor hibrid

3 posts

Invertoarele fotovoltaice hibride au avantajul ca pot alimenta consumatorii si in cazul in care apar intreruperi in reteaua publica de distributie, spre deosebire de invertoarele on grid, care in momentul in care se intrerupe reteaua de energie, nu mai functioneaza (functia de anti insularizare).

Vom face o comparatie intre mai multe tiuri de invertoare hibride

Tip invertor Putere panouri fotovoltaice Putere maxima iesire Tensiune baterii Timp transfer Compatibil cu alt tip de invertor
Fronius Hybrid 5-8 kW 3-5 kW 160-700 V 30-60 sec Fronius Symo,Victron Energy
Fronius GEN 24 Plus 9-15kW 6-10kW 160-700 V 30-60 sec Fronius Primo/Symo, Victron Energy
Imeon 6-9/9-12 9/12 6/9 48-60V 2-10 sec Imeon.NU pe back-up.
Goodwe Hybrid 4-6,5 kW 3,6-4.8 kW 48-60V 0,01 sec NU
Goodwe SBP ———– 3,6-5 kW 48-60V 0,01 sec Orice tip de invertor on grid

Note:

1.Invertoarele Fronius GEN 24 Plus functioneaza si fara baterii.Pot alimenta consumatorii in cazul intreruperii alimentari din retea, in limita productiei din panourile fotovoltaice.

2.Invertoarele Imeon 6-9(monofazat) si 9-12(trifazat) pot functiona in 3 regimuri : Smart Grid, Back-up si Off Grid.

Intr-un articol viitor vom face o comparatie intre alte tipuri de invertoare hibride

Fronius GEN 24 Plus

Fronius GEN 24 Plus

Goodwe SBP

Sistemele fotovoltaice on grid produc energie pe tot parcursul unei zile insorite.Insa exista situatii cand productia este mai mare decat consumul.Se pune intrebarea:

Ce facem cu surplusul de energie?

Optiunile ar fi urmatoarele:

1.Injectia in retea

Pentru a putea injecta energie in retea-adica pentru a deveni prosumator- sunt necesare urmatoarele:

– Depunerea actelor pentru obtinerea avizului tehnic de racordare -ATR – prin care se solicita acest lucru.Atentie, puterea injectata in retea(adica puterea panourilor fotovoltaice) sa nu fie mai mare decat ATR-ul pentru consum.In caz contrar, trebuie facut un studiu de caz de catre operatorul local de distributie si, eventual intarirea retelei daca este cazul.Costul insa pentru acest demers este insa destul de mare. Deci ATR injectie=ATR consum.

-Dupa depunerea cererii si obtinerea ATR-uli, operatorul va transmite in 30zile raspunsul, dupa care urmeaza inlocuirea/mutarea contoruluiexistent cu unul dublu sens.Sau, dupa caz, montarea unui contor pentru energia consumata si unul pentru energia injectata.Injectia in retea se face la pretul de vânzare al energiei produse de prosumatori, conform noii legislații aplicabile din 2019, se calculează în funcție de prețul mediu ponderat înregistrat în Piata pentru Ziua Următoare (PZU) în anul anterior.

Regularizarea se face in felul urmator:

  • Lunar, pe factura apare suma (cantitatea de energie injectata si inmultita cu prețul mediu PZU din anul precedent) cu semnul – (minus) , valoare nepurtatoare de TVA.
  • Dacă prosumatorul va trebui să primească bani, până în 100 lei, aceștia vor fi raportați la următoarea factura
  • Pentru persoanele fizice, daca valoarea depaseste 100 lei, aceasta nu se raporteaza și va fi platită prosumatorului de către furnizor în termen de 15 zile
  • Pentru persoanele fizice, valoarea care se raportează de la o lună la alta poate fi modificata cu acordul comun al furnizorului și prosumatorului
  • Modalitatea de returnare a sumelor respective va fi stabilita de comun acord de furnizor și prosumator.

2.Folosirea pentru consumul propriu

 In acest caz, energia in surplus se foloseste pentru autoconsum.Aici exista mai multe posibilitati:

-Se programeaza consumatorii mari-de ex masina de spalat rufe, masina de spalat vase, aer conditionat, etc pentru a functiona in orele de insolatie maxima.Programarea se poate face fie prin intermediul prizelor cu timer, fie prin intermedil prizelor inteligente, care se pot comanda de la distanta de pe telefon/laptop/tableta, prin intermediul aplicatiilor dedicate-de ex aplicatia YD Home de la Myria.O astfel de priza costa in jur de 80 lei.Evident ca este necesara o conexiune la internet pentru a avea posibilitatea controlului on/off a prizei.

Se poate atasa invertorului un modul dedicat, care sa direjeze excesul de putere produs de panouri catre un consumator rezistiv.De exemplu, pentru invertoarele Fronius cu care lucram noi, exista modulul Ohm Pilot care comunica cu invertorul si comanda un condumator rezistiv fie in trepte in intervalul 500W-3000W, fie in regim on-of in intervalul 3000-6000-9000W.

In graficul de mai jos se poate vedea functionarea unui astfel de sistem avand in componenta 60 panouri fotovoltaice policristaline 250W, invertor Fronius Symo 20kW si modul Ohm Pilot care comanda 3 rezistente de 2kW montate intr-un puffer de 800 litri.Se face astfel o preincalzire electrica a agentului termic, sau ,dupa caz, chiar incalzirea electrica totala, fara a mai fi necesar ca centrala pe gaz sa functioneze.

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=7596388c-f484-48f0-b1f0-cfe72a8c31f0

Nota:In zilele 1, 8 si 9 decembrie, o parte din surplusul de energie s-a injectat in retea pentru diverse teste.

O alta solutie poate fi montarea altor dispozitive dedicate-de ex Immersun-pentru invertoarele care nu “stiu” sa redirectioneze surplusul de energie.

O a patra varianta ar fi instalarea unui invertor on grid hibrid.Acest sistem foloseste surplusul de energie furnizat de panouri pentru a incarca bateriile.Avantajul este ca daca se intrerupe alimentarea cu energie de la reteaua publica, consumatorii sunt alimentati in continuare din baterii prin conexiunea de back-up a invertorului.

Un grafic care arata modul de functionare a unui astfel de sistem cu invertor hibrid Imeon 9-12 este prezentat in imaginea de mai jos

https://monitoring.imeon-energy.com/settings/

Productia unor sisteme fotovoltaice instalate de noi de poate vedea aici

Invertoare on grid hibride-principiu de functionare

Invertoarele on grid hibride functioneaza in regim on grid cu sau fara injectie in retea si asigura in acelasi timp alimentare de back-up in cazul penelor de curent.Back-up-ul este foarte util,in special pentru consumatorii critici dintr-o locuinta, consumatori a caror intrerupere a alimentarii cu energie ar putea cauza daune importante. Se poate da ca si  exemplu o centrala pe lemne care are focarul plin iar pompa de recirculare a agentului termic se opreste.

In ultima perioada am primit tot mai multe solicitari din partea celor care vor sa isi instaleze sisteme fotovoltaice prin Programul AFM  pentru o solutie de sistem de alimentare de rezerva in cazul unei pene de curent.

Sistemele on-grid isi opresc functionarea in cazul penelor de curent = functia de anti-insularizare, conditie principala pentru agrementarea de catre ANRE a invertoarelor.In acest caz, toate echipamentele alimentate de sistemul fotovoltaic nu mai functioneaza. O solutie ar fi instalarea unui alt sistem separat off-grid, cu costurile suplimentare de rigoare.

In urma unui studiu de cercetare de piata, am demarat colaborarea cu o firma care a dezvoltat productia de  invertoare on grid hibride care functioneaza in paralel cu orice tip de invertor on-grid.

Sistemul fuctioneaza astfel: Invertorul on-grid furnizeaza energie din panourile fotovoltaice iar in cazul in care exista exces de productie sunt doua variante:

-Fie se injecteaza surplusul de energie in retea la pretul de 0,22 lei/kWh sau

– Se  dirijeaza  energia in exces catre invertorul hibrid pentru incarcarea bateriilor; dupa ce bateriile sunt incarcate la maximul capacitatii, se reincepe injectia in retea.Procesul este controlat de softul invertorului hibrid si de modulul Smart Energy Meter.

Acest sistem combina folosirea unui invertor on grid de mare putere (10-15-27kW) cu continuitatea alimentarii consumatorilor critici (centrala termica, iluminat, sistem alarma, frigider, etc) in cazul penelor de curent.Sistemul este aplicabil atat in regim monofazat, cat si in regim trifazat.Nu sunt necesare interventii majore la schema de conectare a invertorului existent.

Invertoare hibride-schema bloc de functionare :

                                      INVERTOR                     INVERTOR             CONSUMATORI     SMART METER                       RETEA

                                       ON GRID                          HIBRID