Sistemele fotovoltaice on grid produc energie pe tot parcursul unei zile insorite.Insa exista situatii cand productia este mai mare decat consumul.Se pune intrebarea:

Ce facem cu surplusul de energie?

Optiunile ar fi urmatoarele:

1.Injectia in retea

Pentru a putea injecta energie in retea-adica pentru a deveni prosumator- sunt necesare urmatoarele:

– Depunerea actelor pentru obtinerea avizului tehnic de racordare -ATR – prin care se solicita acest lucru.Atentie, puterea injectata in retea(adica puterea panourilor fotovoltaice) sa nu fie mai mare decat ATR-ul pentru consum.In caz contrar, trebuie facut un studiu de caz de catre operatorul local de distributie si, eventual intarirea retelei daca este cazul.Costul insa pentru acest demers este insa destul de mare. Deci ATR injectie=ATR consum.

-Dupa depunerea cererii si obtinerea ATR-uli, operatorul va transmite in 30zile raspunsul, dupa care urmeaza inlocuirea/mutarea contoruluiexistent cu unul dublu sens.Sau, dupa caz, montarea unui contor pentru energia consumata si unul pentru energia injectata.Injectia in retea se face la pretul de vânzare al energiei produse de prosumatori, conform noii legislații aplicabile din 2019, se calculează în funcție de prețul mediu ponderat înregistrat în Piata pentru Ziua Următoare (PZU) în anul anterior.

Regularizarea se face in felul urmator:

  • Lunar, pe factura apare suma (cantitatea de energie injectata si inmultita cu prețul mediu PZU din anul precedent) cu semnul – (minus) , valoare nepurtatoare de TVA.
  • Dacă prosumatorul va trebui să primească bani, până în 100 lei, aceștia vor fi raportați la următoarea factura
  • Pentru persoanele fizice, daca valoarea depaseste 100 lei, aceasta nu se raporteaza și va fi platită prosumatorului de către furnizor în termen de 15 zile
  • Pentru persoanele fizice, valoarea care se raportează de la o lună la alta poate fi modificata cu acordul comun al furnizorului și prosumatorului
  • Modalitatea de returnare a sumelor respective va fi stabilita de comun acord de furnizor și prosumator.

2.Folosirea pentru consumul propriu

 In acest caz, energia in surplus se foloseste pentru autoconsum.Aici exista mai multe posibilitati:

-Se programeaza consumatorii mari-de ex masina de spalat rufe, masina de spalat vase, aer conditionat, etc pentru a functiona in orele de insolatie maxima.Programarea se poate face fie prin intermediul prizelor cu timer, fie prin intermedil prizelor inteligente, care se pot comanda de la distanta de pe telefon/laptop/tableta, prin intermediul aplicatiilor dedicate-de ex aplicatia YD Home de la Myria.O astfel de priza costa in jur de 80 lei.Evident ca este necesara o conexiune la internet pentru a avea posibilitatea controlului on/off a prizei.

Se poate atasa invertorului un modul dedicat, care sa direjeze excesul de putere produs de panouri catre un consumator rezistiv.De exemplu, pentru invertoarele Fronius cu care lucram noi, exista modulul Ohm Pilot care comunica cu invertorul si comanda un condumator rezistiv fie in trepte in intervalul 500W-3000W, fie in regim on-of in intervalul 3000-6000-9000W.

In graficul de mai jos se poate vedea functionarea unui astfel de sistem avand in componenta 60 panouri fotovoltaice policristaline 250W, invertor Fronius Symo 20kW si modul Ohm Pilot care comanda 3 rezistente de 2kW montate intr-un puffer de 800 litri.Se face astfel o preincalzire electrica a agentului termic, sau ,dupa caz, chiar incalzirea electrica totala, fara a mai fi necesar ca centrala pe gaz sa functioneze.

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=7596388c-f484-48f0-b1f0-cfe72a8c31f0

Nota:In zilele 1, 8 si 9 decembrie, o parte din surplusul de energie s-a injectat in retea pentru diverse teste.

O alta solutie poate fi montarea altor dispozitive dedicate-de ex Immersun-pentru invertoarele care nu “stiu” sa redirectioneze surplusul de energie.

O a patra varianta ar fi instalarea unui invertor on grid hibrid.Acest sistem foloseste surplusul de energie furnizat de panouri pentru a incarca bateriile.Avantajul este ca daca se intrerupe alimentarea cu energie de la reteaua publica, consumatorii sunt alimentati in continuare din baterii prin conexiunea de back-up a invertorului.

Un grafic care arata modul de functionare a unui astfel de sistem cu invertor hibrid Imeon 9-12 este prezentat in imaginea de mai jos

https://monitoring.imeon-energy.com/settings/

Productia unor sisteme fotovoltaice instalate de noi de poate vedea aici