Deschid acest subiect fiindca in ultima perioada am fost intrebat de multe persoane daca panourile fotovoltaice se pot folosi pentru centralele electrice.
Din start raspunsul a fost NU.De ce? Simplu, iarna ziua e scurta si soarele “scump la vedere”.
Panourile fotovoltaice se pot folosi insa ca si aport la incalzire sau preparare ACM.
Care ar fi variantele:
1.Integrate intr-un sistem mai complex – productie energie pentru consum propriu si doar diferenta redirectionata catre un puffer.Sistemul este format din 60 panouri fotovoltaice  si invertor Fronius trifazat 20kW, plus controller Ohm pilot.Am avut noroc de o iarna cu mult soare, productia in graficele de mai jos.:

Vara, cand nu este nevoie de incalzire si foarte multa ACM, excesul de productie se duce catre 1.aer conditionat 2.irigare gradina 3.injectie in retea (in aceasta ordine a prioritatilor)

2.Un sistem mai putin complex, deci si cu costuri mai mici

https://ecowindsolar…-incalzire-apa/

3.Un sistem si mai simplu, ultra low-cost, format din 4-6 panouri fotovoltaice legate direct pe boiler.Este necesara o mica automatizare cu contactor si inlocuirea termostatului original al boilerului cu acest controller:

https://www.optimusd…stat&results=40

Dezavantajul solutiilor de la 2. si 3. este ca, in cazul in care apa din boiler a ajuns la temperatura maxima, energia produsa de panouri se pierde.
Dar se pot gasi si aici solutii.