Off-grid, on-grid sau autoconsum?
Panourile fotovoltaice pot fi folosite in trei categorii de sisteme de conectare:
- Sistem off-grid
- Sistem on-grid
- Sistem autoconsum
- SISTEMUL OFF-GRID se aplica:
- in locatiile unde nu exista alta sursa de curent electric
- in cazul in care costurile de bransare la retea generate de o linie de alimentare de lungime mare ( stalpi, cablu, post de transformare, proiect, aprobari etc), sunt foarte mari.
Sistemul off-grid este format din : panourile fotovoltaice, structura de sustinere, controler de incarcare, baterii si invertor.
Se recomanda ca la sistemele off-grid sa existe si un generator de back-up pentru cazurile in care, datorita conditiilor meteo nefavorabile(ceata, nori, etc) panourile fotovoltaice nu pot asigura incarcarea corespunzatoare a bateriilor.
- SISTEMUL ON- GRID se aplica:
- in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala si se doreste o reducere a consumului, prin folosirea energiei produse de panourile fotovoltaice
- in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala iar prin instalarea panourilor fotovoltaice se urmareste acoperirea consumului propriu pe timpul zilei si furnizarea surplusului de energie in reteaua nationala
2.1. Sistemul on grid pentru acoperirea numai a consumului propriu este format din : panouri fotovoltaice, structura de sustinere, si invertor on-grid “inteligent”.
Acest tip de invertor on-grid este de o constructie mai speciala si are particularitatea de a monitoriza in permanenta atat puterea panourilor cat si puterea absorbita de consumatori. In acest mod, ajusteaza productia panourilor la nivelul pe care il cer consumatorii, impiedicand astfel injectia accidentala de curent in retea.
Avantaje
Nu necesita baterii de acumulatori
Nu necesita executia unui proiect,
Nu sunt necesare avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.
Dezavantaje
Productia de energie se pierde in situatia in care nu exista consum sau se inregistreaza un consum foarte mic (dat de functionarea echipamentelor in regim de stand-by)
Aceasta situatie se poate rezolva prin redirijarea productiei panourilor fotovoltaice catre un consumator din gospodarie care preia diferenta de putere (boiler electric, aer conditionat, etc)
La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.
2.2. Sistemul on grid pentru acoperirea consumului propriu si pentru furnizarea surplusului de energie in retea.
Sistemul include panourile fotovoltaice si invertor on-grid.
In cazul in care puterea panourilor este mai mare decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se injecteaza in retea.
Avantaje
Nu necesita baterii de acumuluatori
Se foloseste integral productia panourilor
Dezavantaje
Sunt necesare proiect de executie, aprobari si avize din partea furnizorului ce implica costuri substantiale ce pot ajunge pana la 3000 LEI.
Pentru energia injectata in retea, furnizorul plateste 0,16RON/kWh in conditiile in care acelasi furnizor taxeaza consumatorii casnici cu 0,60RON/kWh.
La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.
Aici producţia unui sistem on grid
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=328a7b92-6e36-4d27-8897-1cb908a6194f
3.SISTEMUL CU AUTOCONSUM este aplicabil in locatiile unde exista bransament, dar se doreste atat reducerea consumului din reteaua nationala, cat si o oarecare independenta energetica.
Este format din: panouri fotovoltaice, controler de incarcare, invertor off-grid sau hibrid si baterii.
Invertorul se poate cupla la retea si functioneaza in modul urmator:
- In cazul in care puterea data de panouri este mai mare decat puterea absorbita de consumatori, diferenta se foloseste pentru incarcarea bateriilor.
- Atunci cand puterea furnizata de panouri este mai mica decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se preia din baterii.
- In momentul in care tesiunea pe baterii a scazut sub o anumita valoare, iar productia panourilor nu acopera consumul, invertorul face automat trecerea pe retea. Trecerea baterii-retea se face intr-un timp foarte scurt-cca 30 milisecunde – astfel ca nu este afectata buna functionare a consumatorilor.
Avantaje
Se foloseste intreaga putere data de panouri.
Nu necesita executia unui proiect, avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.
Este asigurata alimentarea consumatorilor si in cazul penelor de curent.
Consumatorii nu sunt afectati de fluctuatiile de tensiune(supra sau subvoltaj din retea).
Dezavantaje
Necesitatea existentei bateriilor de stocare care au un pret destul de ridicat si necesita intretinere periodica.
Aici producţia unui sistem autoconsum cu baterii
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=7596388c-f484-48f0-b1f0-cfe72a8c31f0
Update decembrie 2017 la acest articol:
Am incheiat recent un parteneriat cu o firma care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.
Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.
Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.
Acest invertor functioneaza astfel:
- In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an, factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
- In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.
- Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 6 luni, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este de 620 Euro+TVA.
Urmariti si pagina noastra:
facebook-montaj fotovoltaice
#Invertor on grid #invertor off grid #on grid sau off grid #panouri fotovoltaice #injectie in retea #sisteme fotovoltaice #sistem autoconsum #sistem fotovoltaic #montaj panouri fotovoltaice