Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Tag: panouri policristaline

2 posts

Panouri fotovoltaice-noi tehnologii

In ultima perioada, marii producatori de panouri fotovoltaice incearca sa imbunatateasca randamentul panourilor folosind diverse tehnologii.In cele ce urmeaza vom prezenta cateva din aceste solutii:

Tehnologia PERC(Passivated Emitter Rear Cell)

Celulele PERC au apărut ca tehnologie premium pentru mulți producători , atat pentru panourile  mono și policristaline. PERC reprezintă “celula posterioară  emițătoare pasivizata”, care este  un proces care se adaugă un strat suplimentar pe spatele celulei fotovoltaice pentru a reflecta înapoi în celulă o parte din fotonii  care reușesc să treacă  imbunatatindu-se astfel eficienta panoului fotovoltaic.
Producatorul Q-Cells este primul care a implementat aceasta tehnologie  în celulele multicristaline, dar folosesc numele Q.antum pentru gama lor de module PERC.

Jinko solar a spart barierea eficientei panourilor fotovoltaice inregistrand un randament de  22,04% intr-o celulă de siliciu multicristal standard (p). Tehnologia PERC a fost disponibilă de câțiva ani și avansează rapid, majoritatea producătorilor de top dezvoltând panourile de generație următoare utilizând variații ale tehnologiei PERC. Se estimează că celulele Mono PERC vor deveni cel mai popular și mai eficient tip de celule în următorii câțiva ani.

Busbar multiplu.

Busbarul este firul  sau panglicile subțiri care traverseaza fiecare celulă și transportă  curentul prin panoul fotovoltaic. Pe măsură ce celulele fotovoltaice au devenit tot mai eficiente, ele generează mai mult curent, iar în ultimii 5 ani majoritatea producătorilor au inlocuit tehnologia de 3 busbar cu noua tehnologie ce folosete   4 sau 5 busbar. Compromisul este că bus-barurile de fapt umbresc o parte a celulei și pot reduce ușor performanța dacă sunt prea mari, deci trebuie să fie foarte atent proiectate. Pe de altă parte, busbarurile multiple oferă o rezistență mai redusă, rezultând un randament mai ridicat.
LG energia incorporeaza o tehnologie unica pe modulele lor Neon 2, utilizand 12 fire rotunde mici, in locul clasicelor busbaruri, cunoscute drept tehnologia Cello. În mod esențial, tehnologia Cello Multi wirebar reduce rezistența electrică, umbrirea celulelor și crește în consecinta eficiența panourilor fotovoltaice.


Utilizarea semi-celulelor

O altă inovație recentă este utilizarea semi-celulelor in locul celulelor intregi de forma patrata și mutarea cutiei de joncțiuni în centrul modulului. Acest lucru împarte panoul fotovoltaic în 2 panouri mai mici cu o capacitate de 50% fiecare. Acest lucru are avantaje multiple, principala consecinta fiind creșterea performanței datorită pierderilor reduse de rezistivitate prin bus bar. În plus, distanța mai mică față de centrul panoului de la partea superioară și inferioară îmbunătățește eficiența globală, poate crește puterea de ieșire a unui panou de dimensiuni similare cu până la 20W. Un alt avantaj este faptul că  o umbrire parțială pe partea superioară a panoului nu afecteaza întreaga putere de ieșire a panoului fotovoltaic.

Monocristaline sau policristaline?Ce alegem?

Panourile fotovoltaice transforma gratis energia regenerabila a soarelui in energie electrica.Transformarea se face prin intermediul unui dispozitiv denumit invertor.

Folosirea energiei regenerabile poate aduce economii substantiale la factura de curent.

Panourile fotovoltaice utilizate in mod uzual sunt de doua tipuri: monocristaline si policristaline.

Cele amorfe au un pret ceva mai mic, dar ocupa mai mult spatiu la aceeasi putere furnizata.Apar in plus costuri suplimentare atat la structura de montaj, cat si la manopera.

Panourile fotovoltaice monocristaline au un randament mai mare, produc mai multa energie pe timp innourat, dar le scade randamentul odata cu cresterea temperaturii cu circa 0,37-0,39%/grad Celsius (vara de exemplu, temperatura la nivelul celulei fotovoltaice poate atinge 70-800C).Panou fotovoltaic monocristalin

Panourile policristaline sunt mai ieftine cu circa 10-15% fata de cele monocristaline, dar nu le scade atat de mult puterea odata  cu cresterea temperaturii, chiar daca au coeficientul de scadere al puterii este mai mare decat la monocristaline (0,42%/grad Celsius).Acest lucru se explica prin faptul ca celulele panourilor monocristaline au culoarea neagra (vezi imaginea de mai sus), fata de cele poli care au o usoara nuanta albastra, ceea ce produce o incalzire mai puternica.Productia de energie este insa mai mica pe timp innourat.Panou fotovoltaic policristalin

De aici rezulta faptul ca pentru zonele de campie, unde temperaturile vara pot ajunge la 400C se vor folosi panouri fotovoltaice policristaline, iar in zonele de deal-munte, unde insolatia este mai redusa datorita conditiilor meteo , se vor folosi panourile fotovoltaice monocristaline.

Grafic comparativ cu productia lunara in kWh a unui sistem fotovoltaic format din 6 panouri policristaline 270W respectiv 6 panouri monocristaline 270W amplasate in Moara Vlasiei, jud. Ilfov

MONOCRISTALIN vs POLICRISTALIN

Amplasarea panourilor fotovoltaice

Sistemele fotovoltaice se pot amplasa fie pe acoperis, fie pe o structura amplasata pe sol.Aceasta din urma solutie se alege in cazul in care orientarea sau inclinarea acoperisului nu este corespunzatoare-si anume orientare spre S , SE sau SV iar unghiul trebuie sa fie intre 20 si 70 grade fata de orizontala.
Amplasarea la sol are urmatoarele avantaje:
-posibilitatea curatarii de zapada, a spalarii pe timp de vara, intretinere si verificare mai usoara.
-posibilitatea inclinarii panourilor fotovoltaice, in functie de anotimp.Acest lucru duce la optimizarea productiei de energie corelat cu pozitia soarelui deasupra orizontului.In tabelul de mai jos se dau unghiurile fata de orizontala la care trebuie pozitionate panourile fotovoltaice.

Unghi inclinare panouri

Pentru pozitionarea panourilor fotovoltaice la unghiul de vara sau iarna(ajustare de 2 ori pe an), valorile sunt:

Unghi inclinare panouri 2

,

Call Now Button