Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Sisteme de irigații cu fotovoltaice

În ultimii ani ne confruntăm tot mai mult cu seceta şi arşiţa, astfel că anul agricol 2024 ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi din istorie, în special pentru culturile prăşitoare, în prezent înregistrându-se secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, pentru Agerpres.

ANM: 2024 este cel mai secetos an din istorie. Fermier: „Ultimii patru-cinci ani de zile au fost foarte grei pentru agricultura din România

Producții dezastru pentru fermierii din România în 2024: 2,5 tone/ha la porumb, sub 1 tonă/ha la floarea soarelui!

Producții dezastru de porumb și floarea soarelui pentru fermierii din România în 2024: au recoltat cele mai mici cantități din ultimii zece ani!

https://revista-ferma.ro/productii-dezastru-pentru-fermierii-din-romania-in-2024-25-tone-ha-la-porumb-sub-1-tona-ha-la-floarea-soarelui/

 Sisteme de irigații cu fotovoltaice-soluția optimă pentru culturi de calitate.

Deficitul de umiditate in sol este o problema reală pentru culturile din Romania, 50% din suprafața totala a terenurilor agricole din tara au de suferit din aceasta cauză.

Infrastructura de irigații actuala este mult redusa in comparatie cu cea din anul 1989; daca atunci aceasta acoperea 2.9 milioane de hectare, degradarea continuă a dus la scăderea acestei suprafețe pana la 1.1 milioane de hectare.

Incepând cu anul  2020 fermierii români au trecut prin cele mai crunte momente din cauza secetei acute, astfel că au început să investească în sisteme de irigaţii.

Nu doar marii producatori din agricultura sunt afectati, ci si micii fermieri si gospodariile in care se cultiva legume si fructe pentru autoconsum.

Apa folosita pentru irigații poate avea diferite proveniențe. Aceasta poate fi extrasă din râuri, canale, rezervoare sau chiar din pânza freatică.

Sistemele de irigații devin o necesitate astăzi mai mult ca oricând pentru a avea culturi productive în condițiile modificărilor climatice și creșterii deficitului de apă din sol în țara noastră. Verile din ce în ce mai secetoase pun probleme agricultorilor din întreaga Europă, care sunt nevoiți să se adapteze prin tehnici noi de irigații. Aceeași situație este prezentă și în România, pentru multe regiuni ar trebui luată în calcul creșterea suprafețelor irigate pentru a avea o producție continuă și rentabilă

Pentru irigarea terenurilor se folosesc doua tipuri de sisteme:

-Motopompă acționată de un motor cu ardere internă.Dezavantajul acestui sistem este legat de costurile aferente cu combustibilul, ulei, întreținere, de aprovizionare cu piese de schimb, etc.

-Pompa electrică alimentată de la panouri fotovoltaice.Acest sistem elimină toate costurile menționate mai sus.Mai mult de atât, sistemul fotovoltaic poate asigura energie electrică și pentru alți consumatori , cum ar fi: iluminat, aer condiționat, frigider, etc.

Într-un articol viitor vom descrie în amănunt funcționarea sistemului, costuri de instalare, etc.,

https://ecowindsolar.ro/siteme-de-irigatii-cu-panouri-fotovoltaice/