De mai bine de trei ani, un bârlãdean ambitios le demonstreazã, lunar, cunoscutilor si nu numai cum o idee pusã bine în practicã îi aduce o economie mai mult decât confortabilã la buget. Persoana în cauzã, care a ajuns sã plãteascã pentru energia electricã consumatã lunar doar… 5 lei, este un nume cunoscut în mediul politic local.
Ceea ce barlãdenii cunosc mai putin despre Tiberius Nechita este faptul cã acesta a avut acum mai bine de un an o idee pe care nu s-a lãsat panã ce nu a pus-o in practicã. Vãzand cã plãteste sume astronomice pentru curentul consumat, Nechita s-a gandit sã inoveze si sã isi monteze un simplu sistem de panouri fotovoltaice pe acoperisul propriei locuinte. Initial a pornit la drum cu doar opt panouri, insã acum, numãrul acestora este mult mai mare, intrucat economiile pe care le-a fãcut in timp cu plata facturilor i-au permis sã vizeze tot mai mult spre mult ravnita independentã energeticã totalã. „În 2012, am demarat acest proiect cu opt panouri fotovoltaice, cu puterea instalatã de 800 wp (watt peak, n.r.), care imi asigurau consumul doar pe durata a 8-10 ore pe zi.
Pe atunci consumam in jur de 10 kwh pe zi, in timpul verii, si panã la 20, pe timp de iarnã. Tot atunci, factura pentru energie electricã ajungea si la 700 lei, pentru o perioadã de douã luni. Ulterior, am tot imbunãtãtit sistemul din economiile pe care le-am obtinut din plata facturii, ajungand chiar din anul 2014 la o putere in panouri de 2.000 wp, asigurand curentul casei si atelierului in care imi desfãsor activitatea profesionalã pentru sase luni pe an. Asta pentru cã in perioada martie-septembrie beneficiem de lumina soarelui mai mult de 12 ore pe zi, iar in acest interval, oricine plãteste in jur de 25 de lei lunar’, ne-a povestit Nechita.
De fapt, mai spune el, incã din 2011 a vrut sã-si punã in practicã ideea cu panourile, insã birocratia si proasta gestionare a renumitului Program „Casa Verde’ l-au impiedicat timp de cinci ani sã isi recupereze sumele investite initial in sistem. Anul acesta, minune: Tiberius Nechita a primit banii din program si… i-a investit in dezvoltarea si a mai mult a sistemului fotovoltaic. „Am ajuns in acest moment la 3.000 wp putere instalatã in panouri si la un numãr de opt baterii de 150 Amperi, cu un invertor care suportã un con sum instantaneu de 4 kwh. Adicã, exact necesarul unei case obisnuite, care poate oferi lejer tot confortul. Si vorbim aici de sustinerea unor consumatori gen aer conditionat, frigider, masina de spãlat sau fierul de cãlcat, care sunt cele mai mari aparate energofage dintr-o locuintã’, mai spune barlãdeanul.
Pentru a arãta tuturor cat de bunã este ideea, Nechita a acceptat sã facã publicã ultima facturã la energia electricã, pe care a primit-o in cursul acestei luni, pentru consumul din lunile iulie si augut. Exceptand taxele suplimentare impuse prin contract de furnizorul standard de energie electricã, contravaloarea efectivã a energiei consumate de la acesta este acum in valoare de doar 5 lei lunar.
Chiar si asa, Tiberius Nechita spune cã nu va renunta la a-si dezvolta in continuare sistemul fotovoltaic, panã ce nu va atinge independenta energeticã totalã. Mai trebuie spus cã, pentru a pune in practicã un astfel de sistem, cu dotãrile minime necesare, investitia este egalã cu contravaloarea facturilor pe doi ani, respectiv intre 6.000 si 7.000 lei. Abia dupã aceastã perioadã se poate vorbi de extinderea sistemului fotovoltaic, intrucat economiile cu energia electricã devin tot mai importante.