Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Category: Invertoare hibride

9 posts

In data de 8 ianuarie 2021 in Romania a avut loc cea mai mare pană de curent din ultimii 30 ani.Au fost afectate mai multe judeţe din Transilvania, in special Satu Mare, Maramureş, Bistrita-Nasaud, Cluj, Sibiu si Alba.

Au fost afectaţi atat consumatorii casnici cat si cei industriali.

La Cluj, semafoarele au fost nefuncționale în mai multe colțuri ale orașului. Barierele de la parcări au rămas blocate. La fel și lifturile.

Azomureș a raportat că avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platformă. Oprirea s-a desfășurat în condiții de siguranță.

Pana de curent in Romania a aparut din cauza unei defectiuni apărute la Sistemul European de Intrconectare UCTE (Union for the Coordination of Transmission of Electricity),problema care a afectat mai multe ţări, nu numai România.

Pana de curent

Conform hotnews.ro , în momentul producerii incidentului, România exporta energie. După producerea incidentului, România a început să importe, fiind reluate exporturile după ce sistemul a fost adus la condiții normale de funcționare.

Intreruperea si apoi reluarea alimentarii cu energie in anumite zone, a provocat apariţia unor supratensiuni in retea.Pe sistemele noastre de monitorizare a invertoarelor au apărut valori ale tensiunii de până la 270V.

Ce măsuri se pot lua pentru a preveni astfel de situaţii?

Pentru lipsa energiei se pot instala sisteme fotovoltaice cu back-up si invertoare hibride. Aceastea asigura o autonomie de pană la 12 ore in cazul penelor de curent.Daca se instaleaza un sistem de stocare de capacitate mare, autonomia poate ajunge până la 24 ore.

Pentru supratensiuni se pot monta relee de protecţie.Aceastea intrerup alimentarea cu energie atat in cazul supratensiunilor, cat si a subtensiunilor din retea.

Releu protectie tensiune

Acest dispozitiv mai are un avantaj, si anume fapul ca evită cuplarea-decuplarea repetata in cazul in care realimentarea cu energie intra se face in regim on-off-on-off (pană la stabilizarea reţelei).

Acest regim tranzitoriu este foarte daunător pentru majoritatea electrocasnicelor, in spacial pentru aparatele care funcţionează cu compresor(frigider, aer conditionat, etc)

 

 

 

Invertoarele fotovoltaice hibride au avantajul ca pot alimenta consumatorii si in cazul in care apar intreruperi in reteaua publica de distributie, spre deosebire de invertoarele on grid, care in momentul in care se intrerupe reteaua de energie, nu mai functioneaza (functia de anti insularizare).

Vom face o comparatie intre mai multe tiuri de invertoare hibride

Tip invertor Putere panouri fotovoltaice Putere maxima iesire Tensiune baterii Timp transfer Compatibil cu alt tip de invertor
Fronius Hybrid 5-8 kW 3-5 kW 160-700 V 30-60 sec Fronius Symo,Victron Energy
Fronius GEN 24 Plus 9-15kW 6-10kW 160-700 V 30-60 sec Fronius Primo/Symo, Victron Energy
Imeon 6-9/9-12 9/12 6/9 48-60V 2-10 sec Imeon.NU pe back-up.
Goodwe Hybrid 4-6,5 kW 3,6-4.8 kW 48-60V 0,01 sec NU
Goodwe SBP ———– 3,6-5 kW 48-60V 0,01 sec Orice tip de invertor on grid

Note:

1.Invertoarele Fronius GEN 24 Plus functioneaza si fara baterii.Pot alimenta consumatorii in cazul intreruperii alimentari din retea, in limita productiei din panourile fotovoltaice.

2.Invertoarele Imeon 6-9(monofazat) si 9-12(trifazat) pot functiona in 3 regimuri : Smart Grid, Back-up si Off Grid.

Intr-un articol viitor vom face o comparatie intre alte tipuri de invertoare hibride

Fronius GEN 24 Plus

Fronius GEN 24 Plus

Goodwe SBP

Am diversificat gama de produse.Pe langa invertoarele Effekta, comercializam si noua gama de invertoare hibride Growatt.

Avantaje:

-Comunicare directa prin BMS(Battery Management System)cu bateriile cu litiu.

-Posibilitate de monitorizare de la distanta prin intermediul aplicatiei dedicate.

-Posibilitatea de setare de la distanta a parametrilor

-Putere maxima acceptata de la panouri fotovoltaice=6000W (fata de 4000W Effekta).

-Design si proiectare soft mult imbunatatite

-Consum in gol redus – sub 30W

Link catre pagina producatorului

https://www.ginverter.com/Off-Grid-Storage-Inverters/44-625.html

Invertoare si optimizoare SolarEdge

 

Invertoarele on grid SolarEdge sunt invertoare ongrid sau hibride.

O caracteristica importantă a lor o constituie faptul că functionează doar cu optimizatoare SolarEdge.

Aceste dispozitive sunt un  MPPT inteligent.

Acest MPPT comunică cu panourile si are rolul de a maximiza producţia fotovoltaică.

Avantajul lor constă în faptul că panourile fotovoltaice se pot monta pe directii multiple. De exemplu  est, sud si vest. Deasemenea se pot conecta in paralel un numar diferit de panouri. Acest lucru  nu  afectează randamentul sistemului fotovoltaic.

Am intalnit un caz in care clientul dorea montarea a 50 panouri monocristaline 330W.Amplasarea era urmatoarea:24 panouri pe acoperis, 10 pe fatada est, 6 pe sud si 10 pe vest. Aşa este conformaţia clădirii.

Una din soluţii ar fi fost instalarea a doua invertoare Fronius astfel. Un invertor de 10kW pentru panourile de pe acoperiş si cele 6 de pe sud (legate la cele doua intrari MPPT). Al doilea invertor de 5kW pentru panourile de pe faţada est si respectiv vest(la fel, legate pe cele doua MPPT-uri).Problema era ca cele 6 de pe sud nu produceau tensiunea de 200V Aceasta tensiune este minimul  cerut de invertorul Fronius pentru a porni..

Din acest motiv, dar si pentru a folosi la maxim spatiul disponibil al cladirii(trebuia renuntat la cele 4 panouri), am schimbat soluţia. Am ales varianta mult mai bună cu invertor Solaredge. Şi bineînţeles optimizatoare montate pe fiecare două panouri.

Sistemul are inca un avantaj major.În caz că unul sau mai multe panouri sunt umbrite, nu afecteaza intreg sirul. Sunt oprite din funcţionare doar strict panourile umbrite.

Un alt avantaj.La deconectarea panourilor, tensiunea pe iesire scade la o valoare nepericuloasă.Astfel se pot face diverse interventii in stringurile de panouri.

Avantajele sistemelor SolarEdge:

  • Posibilitatea montării panourilor pe mai multe direcţii si înclinări.
  • Insensibilitate la panourile umbrite.
  • Reducerea tensiuni la lipsa comunicării optimizor-panouri.
  • Multiple optiuni de configurare stringuri serie-paralel.

Pagina producătorului:

https://www.solaredge.com/

 

.

Baterii litiu sau plumb-Ce alegem?

Sistemele fotovoltaice off grid sau cele hibride au in componenta lor baterii de acumulatori.

Bateriile sunt cea mai sensibila veriga in “lantul” de echipamente ce compun un sistem fotovoltaic.

Alegerea tipului de baterii, modul de incarcare si exploatare a acestora pot face ca un sistem fotovoltaicsa fie o investitie profitabila sau il pot transforma intr-un esec total.

Am intalnit nenumarate situatii in care un sistem fotovoltaic a devenit inutilizabil din cauza proastei dimensionari a bateriilor, a exploatarii necorespunzatoare sau din cauza setarilor defectuase ale parametrilor de incarcare/descarcare.

Sa luam pe rand fiecare tip de baterie

 

-Bateriile cu plumb.

Cele mai folosite baterii sunt cele AGM. Abrevierea provine vine de la “absorbent glass mat” și este cel mai comun tip de baterie de acid plumb. Pricipiul de functionare este folosirea unei “țesături” de sticlă între plăcile bateriei care absoarbe acidul.Aceasta testura previne aparitia prematura a fenomenului de sulfatare, ofera bateriei o rezistenta interna mica si are capacitatea de a permite bateriei o descarcare ciclica profunda, fara a se deteriora, asa cum se intampla in cazul bateriilor normale.

O alta categorie sunt bateriile cu gel.Tehnologia de fabricatie este aproximativ similara cu ce de la bateriile AGM, cu exceptia faptului ca in acest caz acidul dintre placile bateriei este combinat cu silicafume, rezultand un gel.

Exemplu baterie cu plumb-gel

http://ultracell.ro/

-Bateriile litiu.

Aceste baterii folosite in sistemele fotovoltaice sunt fabricate cu tehnologia  LiFePO4, care este fosfat de fier de litiu sau fierofosfat de litiu.Mai exista si varianta LTO sau LitiuTitaniumOxide, o tehnologie mai noua si, se pare, mai “eco-friendly” decat LiFePO4.

http://en.pylontech.com.cn/?lan=en

Avantajele fata de bateriile cu plumb sunt sintetizate in urmatorul tabel:

 
 
 
Plumb vs Litiu
Grafic Plumb vs Litiu

Comparand datele de mai sus, pentru a avea rezultate optime in exploatarea unui sistem fotovoltaic, balanta inclina favorabil spre acumulatorii cu litiu.Chiar daca au un pret initial mai ridicat, faptul ca au o durata de viata mai lunga investitia initiala se amortizeaza in timp

 
 

Invertoare on grid hibride-principiu de functionare

Invertoarele on grid hibride functioneaza in regim on grid cu sau fara injectie in retea si asigura in acelasi timp alimentare de back-up in cazul penelor de curent.Back-up-ul este foarte util,in special pentru consumatorii critici dintr-o locuinta, consumatori a caror intrerupere a alimentarii cu energie ar putea cauza daune importante. Se poate da ca si  exemplu o centrala pe lemne care are focarul plin iar pompa de recirculare a agentului termic se opreste.

In ultima perioada am primit tot mai multe solicitari din partea celor care vor sa isi instaleze sisteme fotovoltaice prin Programul AFM  pentru o solutie de sistem de alimentare de rezerva in cazul unei pene de curent.

Sistemele on-grid isi opresc functionarea in cazul penelor de curent = functia de anti-insularizare, conditie principala pentru agrementarea de catre ANRE a invertoarelor.In acest caz, toate echipamentele alimentate de sistemul fotovoltaic nu mai functioneaza. O solutie ar fi instalarea unui alt sistem separat off-grid, cu costurile suplimentare de rigoare.

In urma unui studiu de cercetare de piata, am demarat colaborarea cu o firma care a dezvoltat productia de  invertoare on grid hibride care functioneaza in paralel cu orice tip de invertor on-grid.

Sistemul fuctioneaza astfel: Invertorul on-grid furnizeaza energie din panourile fotovoltaice iar in cazul in care exista exces de productie sunt doua variante:

-Fie se injecteaza surplusul de energie in retea la pretul de 0,22 lei/kWh sau

– Se  dirijeaza  energia in exces catre invertorul hibrid pentru incarcarea bateriilor; dupa ce bateriile sunt incarcate la maximul capacitatii, se reincepe injectia in retea.Procesul este controlat de softul invertorului hibrid si de modulul Smart Energy Meter.

Acest sistem combina folosirea unui invertor on grid de mare putere (10-15-27kW) cu continuitatea alimentarii consumatorilor critici (centrala termica, iluminat, sistem alarma, frigider, etc) in cazul penelor de curent.Sistemul este aplicabil atat in regim monofazat, cat si in regim trifazat.Nu sunt necesare interventii majore la schema de conectare a invertorului existent.

Invertoare hibride-schema bloc de functionare :

                                      INVERTOR                     INVERTOR             CONSUMATORI     SMART METER                       RETEA

                                       ON GRID                          HIBRID

Am incheiat recent un parteneriat cu o firma din Taiwan care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.

Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.

Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.

Fata de invertoarele de marca (Fronius sau SMA) care au aceasta optiune, aceste invertoare au un pret mult mai scazut, avand in acelasi timp o fiabilitate ridicata.

Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, asigurand autonomie si pe timpul noptii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.

Acest invertor functioneaza astfel:

  • In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an,  factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
  • In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Se obtine astfel o reducere substantiala a facturii de energie.

Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 1 an, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.

Am testat acest invertor cu baterii Pylontech si charger Victron Energy

 

Charger Victron

 

Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este  de 620 Euro+TVA.

Mai jos se poate vedea cat s-a redus consumului de energie la locatia unde a fost testat acest invertor.

Producţie energie sisteme fotovoltaice

https://ecowindsolar.ro/monitorizare-live-fotovoltaice/

#injectie in retea #inveror on grid #fronius #sma #panouri fotovoltaice

Sisteme fotovoltaice.Baterie Pylontech
Charger Victron
Egalzarea bateriilor are un rol deosebit de important în durata de exploatare a acestora.

La sistemele fotovoltaice pe 24V sau 48V este foarte importanta egalizarea tensiunilor intre baterii.

Dupa un anumit timp de functionare, intre baterii pot aparea diferente de tensiune.

Sa luam ca exemplu un sistem pe 48V care are setata tensiunea de absorbtion de 57,6V (14,4V per element).

In momentul in care tensiunea pe un element este cu 0,5V mai mica-deci 13,9V, celelalte baterii vor avea tensiunea de (57,6-13,9)/3=14,56V.

Dupa 50-100 cicluri de incarcare la care se ajunge la aceste tensiuni, rezultatul este urmatorul:Cei 3 elementi incarcati la 14,56V sunt supravoltati, aparand riscul de deteriorare, iar cel cu 13,9V nu se va incarca niciodata complet, ajungandu-se ca in timp diferentele sa fie si mai mari, cu consecinte nefaste asupra duratei de viata a bateriilor.

De aceea este absolut necesara montarea egalizoarelor de tensiune care “au grija” ca aceste dezechilibre sa nu apara.

Exista pe piata mai multe modele de astfel de echipamente.

Made in China.

Egalizarea bateriilor

Au pretul ceva mai scazut, dar care nu ofera nici o informatie asupra starii bateriilor, tranferului de curent, etc.

Victron Energy.   https://www.victronenergy.com/batteries/battery-balancer

Egalizarea bateriilor

Care au un soft mult mai complex, indica ce baterie are sub sau supratensiune, alarma la dezechilibre mai mari de 1V, etc.

Noi recomandam, in special pentru bateriile noi, echipamentele Victron.Desi au un pret mai ridicat, isi fac treaba mult mai bine.

Fişa tehnică

Egalizor Victron

 

Off-grid, on-grid sau autoconsum?

Panourile fotovoltaice pot fi folosite in trei categorii de sisteme de conectare:

  1. Sistem off-grid
  2. Sistem on-grid
  3. Sistem autoconsum
  1. SISTEMUL OFF-GRID se aplica:
  • in locatiile unde nu exista alta sursa de curent electric
  • in cazul in care costurile de bransare la retea generate de o linie de alimentare de lungime mare ( stalpi, cablu, post de transformare, proiect, aprobari etc), sunt foarte mari.

Sistemul off-grid este format din : panourile fotovoltaice, structura de sustinere, controler de incarcare, baterii si invertor.

Invertor Growatt

Se recomanda ca la sistemele off-grid sa existe si un generator de back-up pentru cazurile in care, datorita conditiilor meteo nefavorabile(ceata, nori, etc) panourile fotovoltaice nu pot asigura incarcarea corespunzatoare a bateriilor.

  1. SISTEMUL ON- GRID se aplica:
    • in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala si se doreste o reducere a consumului, prin folosirea energiei produse de panourile fotovoltaice
    • in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala iar prin instalarea panourilor fotovoltaice se urmareste acoperirea consumului propriu pe timpul zilei si furnizarea surplusului de energie in reteaua nationala

2.1. Sistemul on grid pentru acoperirea numai a consumului propriu este format din : panouri fotovoltaice, structura de sustinere, si invertor on-grid “inteligent”.

Acest tip de invertor on-grid este de o constructie mai speciala si are particularitatea de a monitoriza in permanenta atat puterea panourilor cat si puterea absorbita de consumatori. In acest mod, ajusteaza productia panourilor la nivelul pe care il cer consumatorii, impiedicand astfel injectia accidentala de curent in retea.

Invertor Fronius

Avantaje

Nu necesita baterii de acumulatori

Nu necesita executia unui proiect,

Nu sunt necesare avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.

Dezavantaje

Productia de energie se pierde in situatia in care nu exista consum sau se inregistreaza un consum foarte mic (dat de functionarea echipamentelor in regim de stand-by)

Aceasta situatie se poate rezolva prin redirijarea productiei panourilor fotovoltaice catre un consumator din gospodarie care preia diferenta de putere (boiler electric, aer conditionat, etc)

La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.

2.2. Sistemul on grid pentru acoperirea consumului propriu si pentru furnizarea surplusului de energie in retea.

Sistemul include panourile fotovoltaice si invertor on-grid.

In cazul in care puterea panourilor este mai mare decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se injecteaza in retea.

Avantaje

Nu necesita baterii de acumuluatori

Se foloseste integral productia panourilor

Dezavantaje

Sunt necesare proiect de executie, aprobari   si avize din partea furnizorului ce implica costuri substantiale ce pot ajunge pana la 3000 LEI.

Pentru energia injectata in retea, furnizorul plateste 0,16RON/kWh in conditiile in care acelasi furnizor taxeaza consumatorii casnici cu 0,60RON/kWh.

La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.

Aici producţia unui sistem on grid

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=328a7b92-6e36-4d27-8897-1cb908a6194f

3.SISTEMUL CU AUTOCONSUM este aplicabil in locatiile unde exista bransament, dar se doreste atat reducerea consumului din reteaua nationala, cat si o oarecare independenta energetica.

Este format din: panouri fotovoltaice, controler de incarcare, invertor off-grid sau hibrid si baterii.

Fronius GEN24 Plus

Invertorul se poate cupla la retea si functioneaza in modul urmator:

  • In cazul in care puterea data de panouri este mai mare decat puterea absorbita de consumatori, diferenta se foloseste pentru incarcarea bateriilor.
  • Atunci cand puterea furnizata de panouri este mai mica decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se preia din baterii.
  • In momentul in care tesiunea pe baterii a scazut sub o anumita valoare, iar productia panourilor nu acopera consumul, invertorul face automat trecerea pe retea. Trecerea baterii-retea se face intr-un timp foarte scurt-cca 30 milisecunde – astfel ca nu este afectata buna functionare a consumatorilor.

Avantaje

Se foloseste intreaga putere data de panouri.

Nu necesita executia unui proiect, avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.

Este asigurata alimentarea consumatorilor si in cazul penelor de curent.

Consumatorii nu sunt afectati de fluctuatiile de tensiune(supra sau subvoltaj din retea).

Dezavantaje

Necesitatea existentei bateriilor de stocare care au un pret destul de ridicat si necesita intretinere periodica.

Aici producţia unui sistem autoconsum cu baterii

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=7596388c-f484-48f0-b1f0-cfe72a8c31f0


Update decembrie 2017 la acest articol:

Am incheiat recent un parteneriat cu o firma care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.

Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.

Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.

Acest invertor functioneaza astfel:

  • In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an,  factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
  • In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.
  • Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 6 luni, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este de 620 Euro+TVA.

Urmariti si pagina noastra:

facebook-montaj fotovoltaice

 

#Invertor on grid #invertor off grid #on grid sau off grid #panouri fotovoltaice #injectie in retea #sisteme fotovoltaice #sistem autoconsum #sistem fotovoltaic #montaj panouri fotovoltaice