Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Tag: injectie in retea

4 posts

Folosirea surplusului de energie.

Așa cum am promis in articolul trecut, vom analiza cateva soluții care previn creșterea accidentală a tensiunii in rețea si care duce la restararea continuă sau intrarea in Stand-by a invertorului

Avantaj:Nu se „oboseste” invertorul cu cicluri repetate Off=>Restart=>On=>Off=>Restart…

Dezavantaj-se reduce drastic puterea injectată , uneori pana la 50% din puterea invertorului.

1.Activarea funcției limitare putere-tensiune (Q-U) din meniul invertorului.Această functie are ca efect reducerea puterii injectate in retea de către invertor in momentul in care tensiunea se apropie de valoarea critică (in general 255V).

2.Folosirea cat mai mult pentru autoconsum a energiei in surplus.Se poate face prin redirecționarea surplusului către consumul propriu.

Astfel iarna se poate incalzi un boiler/puffer de capacitate cat mai mare (corelat insă cu puterea invertorului – de ex. la  5kW putere, este necesar un puffer de 300l, la 20 kW necesarul este de 1.000l).Apa din puffer se poate folosi fie ca si apă caldă menajera, fie se poate utiliza ca si apă „preincalzita” in circuitul unei centrale pe gaz/lemne.Sau pentru alimentarea unei pompe de caldură – PDC.

Vara, surplusul de energie se poate folosi pentru aer condiționat, irigarea unui teren (unde este cazul), incălzirea piscinei, etc.Daca pompa de caldură este reversibilă, se poate folosi si pentru răcire.

            Avantaj:Folosirea energiei pentru autoconsum este mai eficientă financiar decât injecția in retea.

Dezavantaj:Costuri suplimentare pentru achiziția si instalarea echipamentelor adiționale.

3.Instalarea de baterii.Este cea mai costisitoare soluție.

Avantaj:Asigură o oarecare independență in cazul caderilor de tensiune.

            Se poate folosi energia inmagazinată și pe timp de noapte, când panourile nu produc.

            Dezavantaj:Costuri mari ale ale bateriilor.

Se mai pot implementa și alte sisteme de folosire a energiei in surplus, in funcție de particularitățile fiecărui prosumator in parte si de condițiile existente la fiecare locatie.

Evident, dacă există un autovehicol electric,incărcarea acestuia cât posibil pe timpul zilei este cât mai recomandată.

Folosirea surplusului de energie pentru autoconsum este cea mai buna soluție.

Injecția în rețea dezechilibrează sistemul?

În ultimii doi ani, în România instalarea sistemelor fotovoltaice a luat o amploare deosebită.S-a ajuns acum la o capacitate totala de circa 1.300 MW, aproape cât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. Au aparut astfel numeroase probleme in ceea ce priveste dezechilibrele provocate de injecția in rețea.

Sa analizăm putin situatia:Injectia in rețea din panourile fotovoltaice se face prin intermediul invertorului on-grid. Acesta ridica tensiunea cu 3-5 volti, pentru a putea “pompa” surplusul de energie.

Dezvoltarea imobiliară a explodat, rețelele sunt învechite, lipsite de investiții si modernizări.

Pentru a se asigura tensiunea nominalî de 230V, chiar si la capatul retelei, OD (operatorul de distribuție) ridica tensiunea din postul trafo peste aceasta valoare, chiar si cu pană la 10% – adica spre 253V. Invertoarele au o protecție automată care le deconectează la 253 de volți, deci nu va mai injecta in rețea.

Conform Hot News

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26740808-prosumatorii-acuza-autoritatile-vor-limiteze-panourile-instalate-acoperisuri-dar-nu-fac-nimic-pentru-intari-retelele-electrice.htm

Prosumatorii acuză autoritățile că, după ce au încurajat și au finanțat apariția prosumatorilor, acum se gândesc cum să pună frână acestui fenomen. Motivul este că se creează dezechilibre în rețea: „Problema este calitatea proastă a rețelelor. Era absolut previzibil încă de acum doi-trei ani că va urma acest boom, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a întări rețeaua electrică”.

Problema este că electricitatea produsă de aceste panouri este fluctuantă și în rețea au apărut deja dezechilibre.

In momentul depunerii actelor pentru Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de prosumator, operatorul de distribuție analizeaza situația si aprobă o anumită putere maximă instalată, analizand situatia rețelei electrice din teren.

Analiza se face mai mult sau mai putin obiectiv si corect, de multe ori dosarul este aprobat “pe repede inainte” (fiindca sunt foarte multe cereri și personal puțin).

Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult peste consumul propriu.Motivul este compensarea cantitativă.

Adică, dacă un prosumator a livrat într-o lună în rețea mai mult decât a consumat în aceeași lună, surplusul va apărea ulterior pe factura.

Calculat la același preț cu cel facturat de furnizor la momentul când prosumatorul a produs și livrat în rețea energia respectivă.

Surplusul se reportează până când cantitatea respectivă de energie este consumată de prosumator. Dacă după 24 de luni consumatorul
încă mai are surplus neconsumat, acesta îi va fi plătit de furnizor, la același preț al energiei active.

George Niculescu, președintele ANRE a afirmat că Există situații unde un consumator, deși are un aviz tehnic de racordare doar pentru 5 kW, instalează 20 de kW, pentru că acoperișul o permite, însă în acest fel injecția în rețea dezechilibrează sistemul.

Situația s-ar putea rezolva prin montarea de contoare inteligente (care lipsesc cu desavarsire din magazia OD, desi instalatorii sunt
obligați să instaleze BMPM/BMPT-urile in care vor fi montate).

care sa decupleze invertorul in cazul în care puterea injectată in rețea este mai mare decat puterea aprobată.

Intr-un articol viitor vom analiza diverse metode prin care prosumatorii sa nu mai fie afectati de creșterea tensiunii in rețea datorită
injecției.

Prosumatori- Cum se va face compensarea cantitativă a energiei injectată in sistemul națoinal.

Compensare cantitativă.

Compensarea cantitativă a energiei injectată in sistemul național a fost reglementată de către Guvern prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 precum şi modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE. Autorităţile publice locale care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale, beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată şi energia consumată din reţea. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice:

a) să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa între cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea;

b) să reporteze în facturile prosumatorilor, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferenţa între cantitatea livrată şi cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice:

Prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

Citeste mai mult: adev.ro/r4xo8r

Acte prosumator-descarca documente

Off-grid, on-grid sau autoconsum?

Panourile fotovoltaice pot fi folosite in trei categorii de sisteme de conectare:

  1. Sistem off-grid
  2. Sistem on-grid
  3. Sistem autoconsum
  1. SISTEMUL OFF-GRID se aplica:
  • in locatiile unde nu exista alta sursa de curent electric
  • in cazul in care costurile de bransare la retea generate de o linie de alimentare de lungime mare ( stalpi, cablu, post de transformare, proiect, aprobari etc), sunt foarte mari.

Sistemul off-grid este format din : panourile fotovoltaice, structura de sustinere, controler de incarcare, baterii si invertor.

Invertor Growatt

Se recomanda ca la sistemele off-grid sa existe si un generator de back-up pentru cazurile in care, datorita conditiilor meteo nefavorabile(ceata, nori, etc) panourile fotovoltaice nu pot asigura incarcarea corespunzatoare a bateriilor.

  1. SISTEMUL ON- GRID se aplica:
    • in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala si se doreste o reducere a consumului, prin folosirea energiei produse de panourile fotovoltaice
    • in locatiile in care exista racord la reteaua electrica nationala iar prin instalarea panourilor fotovoltaice se urmareste acoperirea consumului propriu pe timpul zilei si furnizarea surplusului de energie in reteaua nationala

2.1. Sistemul on grid pentru acoperirea numai a consumului propriu este format din : panouri fotovoltaice, structura de sustinere, si invertor on-grid “inteligent”.

Acest tip de invertor on-grid este de o constructie mai speciala si are particularitatea de a monitoriza in permanenta atat puterea panourilor cat si puterea absorbita de consumatori. In acest mod, ajusteaza productia panourilor la nivelul pe care il cer consumatorii, impiedicand astfel injectia accidentala de curent in retea.

Invertor Fronius

Avantaje

Nu necesita baterii de acumulatori

Nu necesita executia unui proiect,

Nu sunt necesare avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.

Dezavantaje

Productia de energie se pierde in situatia in care nu exista consum sau se inregistreaza un consum foarte mic (dat de functionarea echipamentelor in regim de stand-by)

Aceasta situatie se poate rezolva prin redirijarea productiei panourilor fotovoltaice catre un consumator din gospodarie care preia diferenta de putere (boiler electric, aer conditionat, etc)

La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.

2.2. Sistemul on grid pentru acoperirea consumului propriu si pentru furnizarea surplusului de energie in retea.

Sistemul include panourile fotovoltaice si invertor on-grid.

In cazul in care puterea panourilor este mai mare decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se injecteaza in retea.

Avantaje

Nu necesita baterii de acumuluatori

Se foloseste integral productia panourilor

Dezavantaje

Sunt necesare proiect de executie, aprobari   si avize din partea furnizorului ce implica costuri substantiale ce pot ajunge pana la 3000 LEI.

Pentru energia injectata in retea, furnizorul plateste 0,16RON/kWh in conditiile in care acelasi furnizor taxeaza consumatorii casnici cu 0,60RON/kWh.

La intreruperea energiei din reteaua nationala, invertoarele nu mai functioneaza, deci nu mai pot alimenta consumatorii interni, chiar daca panourile fotovoltaice produc energie.

Aici producţia unui sistem on grid

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=328a7b92-6e36-4d27-8897-1cb908a6194f

3.SISTEMUL CU AUTOCONSUM este aplicabil in locatiile unde exista bransament, dar se doreste atat reducerea consumului din reteaua nationala, cat si o oarecare independenta energetica.

Este format din: panouri fotovoltaice, controler de incarcare, invertor off-grid sau hibrid si baterii.

Fronius GEN24 Plus

Invertorul se poate cupla la retea si functioneaza in modul urmator:

  • In cazul in care puterea data de panouri este mai mare decat puterea absorbita de consumatori, diferenta se foloseste pentru incarcarea bateriilor.
  • Atunci cand puterea furnizata de panouri este mai mica decat puterea ceruta de consumatori, diferenta se preia din baterii.
  • In momentul in care tesiunea pe baterii a scazut sub o anumita valoare, iar productia panourilor nu acopera consumul, invertorul face automat trecerea pe retea. Trecerea baterii-retea se face intr-un timp foarte scurt-cca 30 milisecunde – astfel ca nu este afectata buna functionare a consumatorilor.

Avantaje

Se foloseste intreaga putere data de panouri.

Nu necesita executia unui proiect, avize si aprobari de la furnizorul de electricitate.

Este asigurata alimentarea consumatorilor si in cazul penelor de curent.

Consumatorii nu sunt afectati de fluctuatiile de tensiune(supra sau subvoltaj din retea).

Dezavantaje

Necesitatea existentei bateriilor de stocare care au un pret destul de ridicat si necesita intretinere periodica.

Aici producţia unui sistem autoconsum cu baterii

https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=7596388c-f484-48f0-b1f0-cfe72a8c31f0


Update decembrie 2017 la acest articol:

Am incheiat recent un parteneriat cu o firma care produce invertoare on-grid fara injectie in retea.

Aceste invertoare au un senzor non-invaziv (nu se intervine sub nici o forma la bransamentul de la retea) care monitorizeaza in permanenta consumul, ajustand puterea produsa de panourile fotovoltaice strict in functie de consumul intern.

Nu mai sunt necesare astfel nici un fel de autorizatii sau avize din partea furnizorului de energie.

Acest invertor functioneaza astfel:

  • In cazul in care consumul total al aparatelor electrice este mai mic decat productia panourilor, softul invertorului reduce puterea fotovoltaicelor, astfel incat sa nu se injecteze nici un watt in retea.(N.B.-Multi din clientii nostri care au montat invertoare on-grid normale, au observat ca in anumite perioade din an,  factura la curent crestea in loc sa scada. Motivul-plateau curentul propriu, adica cel produs de panouri!!).
  • In cazul in care consumul este mai mare decat productia panourilor fotovoltaice DIFERENTA de energie se ia din retea.Subliniem acest aspect-DOAR DIFERENTA.Aceste invertoare pot functiona si cu alimentare din baterii, un alt avantaj fata de invertoarele on-grid normale.
  • Si un ultim aspect, deloc de neglijat: Am tinut in faza de probe aceste invertoare timp de peste 6 luni, tocmai pentru a ne asigura de comportarea in timp si de fiabilitatea lor.Pretul unui astfel de invertor cu puterea de 2kW este de 620 Euro+TVA.

Urmariti si pagina noastra:

facebook-montaj fotovoltaice

 

#Invertor on grid #invertor off grid #on grid sau off grid #panouri fotovoltaice #injectie in retea #sisteme fotovoltaice #sistem autoconsum #sistem fotovoltaic #montaj panouri fotovoltaice