Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Tag: autoconsum

3 posts

Reglementări referitoare la prosumatori.

În data de 21.03.2024 a avut loc Summitul Instalații Fotovoltaice pe Acoperiș
Stocare Energie

Vorbitori:

Dan Dragan – Secretar de Stat, Ministerul Energiei

Zoltan NAGY – Director Energy Market, CIGA Energy

Adrian PARASCHIV – Country Manager, Photomate

Cornel Eftenoiu – CEO, Darcom Energy

Valeriu Panait – CEO, Restart Energy

Alexandru Damian – Manager Dezvoltare Affinity Business, Uniqa Asigurari

Reglementări și știri legislative referitoare la autoconsum și prosumatori Impactul instalațiilor fotovoltaice în rețele și soluții propuse pentru potențiale aglomerații

Aspecte de licențiere care influențează dezvoltarea proiectelor fotovoltaice pe acoperiș Care sunt principalele blocaje în dezvoltarea proiectelor de energie distribuită?

Modele Prosumer și starea actuală – Avantaje și dezavantaje pentru injectarea în rețea Analiza Comportamentului Prosumerului în Rețeaua Electrică ECOhome Protect –

Asigurare „Toate riscurile” pentru sisteme de energie regenerabilă.

Un scurt rezumat al celor discutate

-Nu se vor mai acorda ATR-uri pentru prosumatorii racordați la instalațiile monofazate mai mari de 5kW.

-Se va monitoriza mai atent de catre OD valoarea energiei injectate vs. puterea din ATR.Asta din cauza faptului că multi beneiciari instalează sisteme cu puterea dublă sau chiar triplă față de ATR.

-S-a aprobat un plan de investitii de 3mld lei pentru modernizarea instalatiilor de distribuție.

-Guvernul va promova mai des ,prin diverse scheme de finanțare, instalarea sistemelor de stocare.

-Dupa explozia de instalatori de fotovoltaice, reclamatiile la ANRE si Protecția Consumatorului s-au triplat in 2022-2023.

-Uniqa Asigurari are in portofoliu polița de asigurare pentru instalații fotovoltaice.

A se vedea și articolul acesta

Injecția în rețea dezechilibrează sistemul?

În ultimii doi ani, în România instalarea sistemelor fotovoltaice a luat o amploare deosebită.S-a ajuns acum la o capacitate totala de circa 1.300 MW, aproape cât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. Au aparut astfel numeroase probleme in ceea ce priveste dezechilibrele provocate de injecția in rețea.

Sa analizăm putin situatia:Injectia in rețea din panourile fotovoltaice se face prin intermediul invertorului on-grid. Acesta ridica tensiunea cu 3-5 volti, pentru a putea “pompa” surplusul de energie.

Dezvoltarea imobiliară a explodat, rețelele sunt învechite, lipsite de investiții si modernizări.

Pentru a se asigura tensiunea nominalî de 230V, chiar si la capatul retelei, OD (operatorul de distribuție) ridica tensiunea din postul trafo peste aceasta valoare, chiar si cu pană la 10% – adica spre 253V. Invertoarele au o protecție automată care le deconectează la 253 de volți, deci nu va mai injecta in rețea.

Conform Hot News

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26740808-prosumatorii-acuza-autoritatile-vor-limiteze-panourile-instalate-acoperisuri-dar-nu-fac-nimic-pentru-intari-retelele-electrice.htm

Prosumatorii acuză autoritățile că, după ce au încurajat și au finanțat apariția prosumatorilor, acum se gândesc cum să pună frână acestui fenomen. Motivul este că se creează dezechilibre în rețea: „Problema este calitatea proastă a rețelelor. Era absolut previzibil încă de acum doi-trei ani că va urma acest boom, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a întări rețeaua electrică”.

Problema este că electricitatea produsă de aceste panouri este fluctuantă și în rețea au apărut deja dezechilibre.

In momentul depunerii actelor pentru Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de prosumator, operatorul de distribuție analizeaza situația si aprobă o anumită putere maximă instalată, analizand situatia rețelei electrice din teren.

Analiza se face mai mult sau mai putin obiectiv si corect, de multe ori dosarul este aprobat “pe repede inainte” (fiindca sunt foarte multe cereri și personal puțin).

Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult peste consumul propriu.Motivul este compensarea cantitativă.

Adică, dacă un prosumator a livrat într-o lună în rețea mai mult decât a consumat în aceeași lună, surplusul va apărea ulterior pe factura.

Calculat la același preț cu cel facturat de furnizor la momentul când prosumatorul a produs și livrat în rețea energia respectivă.

Surplusul se reportează până când cantitatea respectivă de energie este consumată de prosumator. Dacă după 24 de luni consumatorul
încă mai are surplus neconsumat, acesta îi va fi plătit de furnizor, la același preț al energiei active.

George Niculescu, președintele ANRE a afirmat că Există situații unde un consumator, deși are un aviz tehnic de racordare doar pentru 5 kW, instalează 20 de kW, pentru că acoperișul o permite, însă în acest fel injecția în rețea dezechilibrează sistemul.

Situația s-ar putea rezolva prin montarea de contoare inteligente (care lipsesc cu desavarsire din magazia OD, desi instalatorii sunt
obligați să instaleze BMPM/BMPT-urile in care vor fi montate).

care sa decupleze invertorul in cazul în care puterea injectată in rețea este mai mare decat puterea aprobată.

Intr-un articol viitor vom analiza diverse metode prin care prosumatorii sa nu mai fie afectati de creșterea tensiunii in rețea datorită
injecției.

Preţul energiei electrice furnizate în reţea de către prosumatori scade in 2021.

Conform ordinului ANRE 226/2018, preţul mediu ponderat al energiei pentru anul 2020 este de 196,56 lei/MWh.

Acest pret a fost publicat de OPCOM pe siteul propriu.

Prosumatorii actuali și cei care vor incheia contracte de livrare de-a lungul anului, vor primi un preț de 196 de lei/MWh pentru energia livrată.In condiţiile in care vechiul pret era de 251lei/MWh, adică cu 28% mai mare faţă de cel comunicat de către OPCOM.

In condiţiile in care pretul energiei cosumate va creşte, este evident că  folosirea energiei produsă de fotovoltaice pentru consumul propriu devine mai rentabilă.

Acest lucru este evident, având în vedere faptul că până acum paritatea pentru preţul energie produsa/energie consumata era de 1/3.

Într un viitor articol vom analiza care sunt cele mai eficiente metode de a folosi energia pentru consumul intern propriu.

Sursa: http://www.economica.net/prosumatorii-primesc-mult-mai-pu-ini-bani-pentru-energia-livrata-in-re-ea-in-2021_194999.html