Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Category: News

9 posts

In data de 8 ianuarie 2021 in Romania a avut loc cea mai mare pană de curent din ultimii 30 ani.Au fost afectate mai multe judeţe din Transilvania, in special Satu Mare, Maramureş, Bistrita-Nasaud, Cluj, Sibiu si Alba.

Au fost afectaţi atat consumatorii casnici cat si cei industriali.

La Cluj, semafoarele au fost nefuncționale în mai multe colțuri ale orașului. Barierele de la parcări au rămas blocate. La fel și lifturile.

Azomureș a raportat că avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platformă. Oprirea s-a desfășurat în condiții de siguranță.

Pana de curent in Romania a aparut din cauza unei defectiuni apărute la Sistemul European de Intrconectare UCTE (Union for the Coordination of Transmission of Electricity),problema care a afectat mai multe ţări, nu numai România.

Pana de curent

Conform hotnews.ro , în momentul producerii incidentului, România exporta energie. După producerea incidentului, România a început să importe, fiind reluate exporturile după ce sistemul a fost adus la condiții normale de funcționare.

Intreruperea si apoi reluarea alimentarii cu energie in anumite zone, a provocat apariţia unor supratensiuni in retea.Pe sistemele noastre de monitorizare a invertoarelor au apărut valori ale tensiunii de până la 270V.

Ce măsuri se pot lua pentru a preveni astfel de situaţii?

Pentru lipsa energiei se pot instala sisteme fotovoltaice cu back-up si invertoare hibride. Aceastea asigura o autonomie de pană la 12 ore in cazul penelor de curent.Daca se instaleaza un sistem de stocare de capacitate mare, autonomia poate ajunge până la 24 ore.

Pentru supratensiuni se pot monta relee de protecţie.Aceastea intrerup alimentarea cu energie atat in cazul supratensiunilor, cat si a subtensiunilor din retea.

Releu protectie tensiune

Acest dispozitiv mai are un avantaj, si anume fapul ca evită cuplarea-decuplarea repetata in cazul in care realimentarea cu energie intra se face in regim on-off-on-off (pană la stabilizarea reţelei).

Acest regim tranzitoriu este foarte daunător pentru majoritatea electrocasnicelor, in spacial pentru aparatele care funcţionează cu compresor(frigider, aer conditionat, etc)

 

 

 

Preţul energiei electrice furnizate în reţea de către prosumatori scade in 2021.

Conform ordinului ANRE 226/2018, preţul mediu ponderat al energiei pentru anul 2020 este de 196,56 lei/MWh.

Acest pret a fost publicat de OPCOM pe siteul propriu.

Prosumatorii actuali și cei care vor incheia contracte de livrare de-a lungul anului, vor primi un preț de 196 de lei/MWh pentru energia livrată.In condiţiile in care vechiul pret era de 251lei/MWh, adică cu 28% mai mare faţă de cel comunicat de către OPCOM.

In condiţiile in care pretul energiei cosumate va creşte, este evident că  folosirea energiei produsă de fotovoltaice pentru consumul propriu devine mai rentabilă.

Acest lucru este evident, având în vedere faptul că până acum paritatea pentru preţul energie produsa/energie consumata era de 1/3.

Într un viitor articol vom analiza care sunt cele mai eficiente metode de a folosi energia pentru consumul intern propriu.

Sursa: http://www.economica.net/prosumatorii-primesc-mult-mai-pu-ini-bani-pentru-energia-livrata-in-re-ea-in-2021_194999.html

Luna decembrie a acestui an a fost foarte deficitară în ceea ce priveşte radiatia solară.Un fenomen similar s-a intamplat în luna noiembrie 2014, când de asemenea au fost 30 zile fără soare.

Cel mai dificil a fost pentru clienţii noştri care au instalate sisteme fotovoltaice off-grid.Generatorul a fost de bază, fiindcă panourile fotovoltaice de abia au acoperit consumul propriu al invertorului şi consumul casei pe timp de noapte.

La sistemele on grid, mesajele de eroare ”No feed in for 24 hours” au sosit aproape in fiecare zi.

Mai jos este un grafic comparativ pentru patru sisteme fotovoltaice on grid instalate in nordul ţării – Rădăuţi şi Suceava şi doua în sud

Am diversificat gama de produse.Pe langa invertoarele Effekta, comercializam si noua gama de invertoare hibride Growatt.

Avantaje:

-Comunicare directa prin BMS(Battery Management System)cu bateriile cu litiu.

-Posibilitate de monitorizare de la distanta prin intermediul aplicatiei dedicate.

-Posibilitatea de setare de la distanta a parametrilor

-Putere maxima acceptata de la panouri fotovoltaice=6000W (fata de 4000W Effekta).

-Design si proiectare soft mult imbunatatite

-Consum in gol redus – sub 30W

Link catre pagina producatorului

https://www.ginverter.com/Off-Grid-Storage-Inverters/44-625.html

Ne propunem sa venim in ajutorul celor care detin sisteme fotovoltaice si vor sa devina prosumatori.

Ce acte sunt necesare:

-ANEXA 2

 

-Proiectul instalatiei fotovoltaice executat de o firma agreata ANRE

-Fisa tehnica invertor si panouri.

-Declaratii de conformitate pentru invertor si panouri fotovoltaice ( aici model Canadian Solar)

-Fisa setari protectii invertor conform Ord ANRE132

-Declaratie pe propria raspundere in care se specifica faptul ca beneficiarul nu acceseaza fondurile AFM

-Avizul tehnic de racordare existent-dacă acestsa a fost emis de către OD.Dacă nu, nu este necesar.

Note:

-Nu se admit spre avizare sistemele fotovoltaice on grid care au alte invertoare decat cele agreate Transelectrica

-Conform Legii 50/1991 art.11(7) lit.f, NU mai este necesara obtinerea Autorizatiei de construire pentru montajul panourilor fotovoltaice.Este necesara doar o simpla informare a autoritatilor locale.

 

Marți, 10 septembrie, aplicația informatică a Administrației Fondului pentru Mediu – AFM. dedicată înregistrării de cereri din partea beneficiarilor finali ai subvențiilor pentru montarea panourilor fotovoltaice a funcționat timp de doar șase ore și jumătate. AFM a decisă să o închidă în jurul orelor 16.30, în urma reclamațiilor și suspiciunilor cu privire la modul de funcționare, unul care ar fi permis înregistrarea cu prioritate a unor dosare, în detrimentul altora.

Într-un mesaj publicat de e-nergia.ro (18 septembrie), Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România constată că “sunt mai multe scenarii care circulă în comunitățile online și în media, suspiciunile instalatorilor și cetățenilor fiind normale în condițiile în care nu exista nici acum, o săptămână mai târziu, o declarație oficială din partea instituției.” Greenpeace România cere Autorității Fondului de Mediu – AFM să clarifice motivele opririi procesului de depunere a proiectelor și să reia procesul, în condiții echitabile față de toți cei care participă la program.

Marți, un grup de 22 de companii au transmis AFM o petiție în care enumeră neregulile constatate și vin cu un set de propuneri (VEZI DOCUMENTUL!). Nu există încă nicio reacție oficială din partea Administrației.

Nereguli ale procedurii de înscriere

  • Comunicarea datei începerii înscrierii (marți 10 septembrie 2019) a fost făcută de AFM abia sâmbătă, pe 7 septembrie, în condițiile în care certificatul fiscal ANAF necesită 3 zile lucrătoare pentru a fi obținut; aceasta ar fi îngrădit dreptul cetățenilor de a avea acces la un program public, consideră petiționarii.
  • Cetățenii care au depus dosarele la firme care au folosit un singur calculator pentru înscriere au fost defavorizați în detrimentul celor care au depus dosarul la instalatori ce au folosit mai multe calculatoare în introducerea dosarelor. Aceasta practica a condus la discriminare între instalatori și nu a fost prevenită de AFM.

Nereguli ale aplicației informatice

  • Lipsa codului CAPTCHA de protecție împotriva programelor tip “robot” în primele ore de înscrieri și activarea tardivă a acestuia. AFM a activat codul în ultimele ore de înscriere din data de 10.09.2019, ceea ce demonstrează că protecția a fost disponibilă, dar nu a fost utilizată.
  • Posibilitatea accesului de pe un număr nelimitat de calculatoare folosind același nume de utilizator și parolă, fapt necomunicat instalatorilor în manualul de utilizare al AFM. Aceasta a creat o concurență neloială între instalatorii care au utilizat un calculator cu un user și o parolă (cum prevăd normele de securitate în IT) pentru înregistrarea dosarelor și cei care au folosit mai multe calculatoare cu același user și parolă.
  • Unii dintre instalatorii validați au primit cu mari întârzieri sau nu au primit deloc parola și accesul în aplicație. “AFM ar fi putut asigura accesul instalatorilor în aplicație înaintea începerii programului pentru ca aceștia să aibă accesul garantat la ora începerii înscrierilor”, spun companiile amintite. Potrivit acestora, în acest mod, unii cetățenii au fost defavorizați.

Încă din 14 septembrie, un grup de instalatorii din județul Alba au sesizat, potrivit newsenergy.ro, că procesul înscrierilor în programul de subvenții al AFM a fost viciat din cel puțin trei motive:

  • Manualul de acces la aplicația informatică pentru înscrierea cererilor de finanțare a fost schimbat cu doar o zi înainte de lansarea înscrierilor pentru accesarea subvențiilor din programul Casa Verde Fotovoltaice.
  • Mai mulți instalatori au primit parola de acces cu foarte mare întârziere, unii după ora închiderii înscrierii, alții deloc.
  • Aplicația informatică a fost concepută în așa fel încât să permită folosirea de „roboți” informatici.

Înscrierea unei cereri în aplicația informatică, manual, conform procedurilor aprobate, dura cel puțin 10 minute, spun reprezentanții firmelor de instalatori. Unele societăți au folosit roboți informatici care au permis o rată medie a înscrierilor de 8 dosare/minut. „Campioane” la viteza de înscriere au fost societățile interesate de regiunile Sud-Vest Oltenia și Centru.

Instalatorii nemulțumiti s-au adresat AFM și Consiliului Concurenței, dar sunt reticenți să apeleze la instituții de forță de tip Procuratură sau OLAF; ei se tem că implicarea acestora ar conduce la proceduri complicate și de lungă durată care ar anula orice șansă de concretizare a programului AFM.

Solicitările instalatorilor nemulțumiți

  • Anularea înscrierilor din data de 10.9.2019, acestea fiind viciate de faptele menționate.
  • Reînceperea înscrierilor în program la o dată anunțată de AFM cu cel puțin 10 zile în avans.
  • Implementarea unui cod de securitate CAPTCHA pentru toate înscrierile în sistem și toți utilizatorii (proces auditabil)
  • Limitarea numărului maxim de calculatoare utilizate simultan de un instalator în procesul de înscriere (proces auditabil)
  • Stabilirea unui număr maxim de cereri (de exemplu 50) ce pot fi introduse în sistem de un instalator în 24h, în condițiile în care aceasta nu contravine unei practici neconcurențiale.

Cu cât se extinde incertitudinea, cu atât crește riscul ca una dintre persoanele sau societățile care se consideră nedreptățite să trimită situația în proceduri de investigație care ar pune pe butuci o intenție lăudabilă care a stârnit un interes major din partea companiilor și al persoanelor fizice.

In urma publicarii in Monitorul Oficial  a Programului Administratiei Fondului Pentru mediu privind instalarea de sisteme fotovoltaice, si definitivarea preturilor si conditiilor de a deveni prosumator, am facut un studiu  referitor la raportul productie – consum pentru o locuinta cu un consum mediu de 300kWh pe luna.

S-au luat in considerare doua sisteme fotovoltaice cu injectie in retea-unul cu puterea instalata de 3kW, iar al doilea cu puterea de 5kW.

Datele referitoare la consumul lunar au fost preluate si  prelucrate de la doi operatori de distributie-Enel si CEZ.

Consumul de energie al locuintei (zi-noapte) s-a calculat fara a lua in considerare “educatia energetica” a  prosumatorului, adica utilizarea  electrocasnicelor mari consumatoare de energie (masina de spalat rufe, cuptor/aragaz electric, boiler, etc) fara a se tine seama de prioritatea folosirii lor pe timp de zi, atunci cand productia panourilor fotovoltaice este maxima.

Intr-un articol urmator  vom prezenta aceleasi date, dar cu optimizarea pentru un “self consumption”, adica o folosire cat mai eficienta a energiei produsa de panourile fotovoltaice.

Studiu comparativ de consum 3kW

Studiu comparativ de consum 5kWp

In sfarsit, se pare ca se misca lucrurile si la noi.

A fost aprobata Legea  pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative

Ce s-a modificat fata de OUG 24/2017

  • Sub 27Kw furnizorii sunt obligați să preia energia la un preț stabilit și distribuitorii să facă posibilă racordarea. OUG prevedea ca pragul sa fie de 100kW putere instalata. Este un mare plus in acest sens.Obligativitatea aceasta este de asemenea  un pas enorm înainte.
  • Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor( prosumator= producator si consumator de energie) cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă conform alin. (6), la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în anul anterior. Preț este relativ bun, pana acum injectia in retea se facea gratis.Avem clienti care au consumat din retea 1MWh energie(platita catre furnizor) si care au injectat peste 12MWh, fara a primi nimic pentru aceasta energie.
  • Un alt aspect esential: Prosumatorii sunt scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale. Aici a fost problema din cauza careia OUG 24 s-a impotmolit. ANAF-ul nu gasea o modalitate de impozitare a surplusului de energie produs de catre prosumatori.
  • În factura de energie electrică, prosumatorii beneficiază din partea furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea.

Link catre proiectul de lege aici:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16309