Loading
0725 332 071 office@ecowindsolar.ro
Str. Burdujeni nr.14 sect.3 Bucuresti

Tag: sisteme fotovoltaice

6 posts

Prosumatori- Cum se va face compensarea cantitativă a energiei injectată in sistemul națoinal.

Compensare cantitativă.

Compensarea cantitativă a energiei injectată in sistemul național a fost reglementată de către Guvern prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 precum şi modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE. Autorităţile publice locale care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale, beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată şi energia consumată din reţea. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice:

a) să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa între cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea;

b) să reporteze în facturile prosumatorilor, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferenţa între cantitatea livrată şi cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice:

Prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

Citeste mai mult: adev.ro/r4xo8r

Acte prosumator-descarca documente

Preţul energiei electrice furnizate în reţea de către prosumatori scade in 2021.

Conform ordinului ANRE 226/2018, preţul mediu ponderat al energiei pentru anul 2020 este de 196,56 lei/MWh.

Acest pret a fost publicat de OPCOM pe siteul propriu.

Prosumatorii actuali și cei care vor incheia contracte de livrare de-a lungul anului, vor primi un preț de 196 de lei/MWh pentru energia livrată.In condiţiile in care vechiul pret era de 251lei/MWh, adică cu 28% mai mare faţă de cel comunicat de către OPCOM.

In condiţiile in care pretul energiei cosumate va creşte, este evident că  folosirea energiei produsă de fotovoltaice pentru consumul propriu devine mai rentabilă.

Acest lucru este evident, având în vedere faptul că până acum paritatea pentru preţul energie produsa/energie consumata era de 1/3.

Într un viitor articol vom analiza care sunt cele mai eficiente metode de a folosi energia pentru consumul intern propriu.

Sursa: http://www.economica.net/prosumatorii-primesc-mult-mai-pu-ini-bani-pentru-energia-livrata-in-re-ea-in-2021_194999.html

In ultima saptamana, conditiile meteo au fost favorabile productiei de energie fotovoltaica.Soarele si temperaturile scazute au facut ca puterea instantanee a panourilor fotovoltaice sa fie mai mare decat cea din timpul verii.Explicatia este simpla-randamentul unui panou fotovoltaic creste odata cu scaderea temperaturii-coeficientul este in jur de 0,38% per grad Celsius.Adica la o scadere a temperaturii cu 20 grade, puterea panoului creste cu 7,6% fata de puterea nominala NOCT.

Aceasta caracteristica a panourilor este foarte importanta in dimensionarea sistemelor fotovoltaice care lucreaza la tensiuni mari, deoarece, la inserierea panourilor trebuie tinut cont de faptul ca la temperaturi foarte scazute -de ex minus 25grade Celsius, tensiunea Vmp a panoului poate sa creasca cu pana la 6-8V fata de specificatiile tehnice.La un string de 20 panouri inseriate, tesiunea totala poate creste cu pana la 150V si poate depasi tensiunea maxima admisa de invertorul on grid.

Multi instalatori de sisteme fotovoltaice nu tin cont de acest lucru si am intalnit situatii in care in astfel de conditii meteo inveroarele on grid au intrat in protectie sau, mai grav, s-au defectat.

In poza de mai jos se poate vedea puterea maxima instantanee a unui sistem fotovoltaic cu puterea de 2,1kWp, in data de 7 februarie, temperatura exterioară minus 17 grade Celsius, soare puternic şi reflexia zăpezii.

Pentru dimensionarea corectă a numărului de panouri şi a modului de legare serie paralel se poate folosi programul specializat de la Fronius.

https://fronius.solarconfigurator.de/solar.configurator/quick

#fotovoltaice #panouri fotovoltaice #randament panou fotovoltaic

Invertor Fronius

In cursul anului trecut, am fost solicitati pentru remedierea unor deficiente de montaj la instalatiile fotovoltaice executate de catre alte firme.Ce am mai gasit:

-Un sistem fotovoltaic cu 16 panouri ,invertor Victron 48V 5000W, charger Outback si 8 baterii cu gel Ultracell 250Ah.

Chargerul a fost setat sa faca egalizarea bateriilor la 60V-lucru total contraindicat, stiut fiind ca la bateriile cu gel NU se face egalizare.Rezultatul-baterii distruse.

 

 

-Invertor Effekta 48V 5000W cu baterii cu litiu Pylontech.Invertorul a fost montat cu setarile implicite(default) din fabrica, astfel ca tensiunea maxima de incarcare a bateriilor era de 56V, fata de maximul de 53,2 cat recomanda producatorul.Bateriile s-au distrus dupa numai doua luni de utilizare.

Item No.       Setting Value  
Program 02 MAXIMUM CHARGING CURRENT Set to N*25A, N=battery amount  
Program 05 BATTERY TYPE Set to USE  
Program 12 BACK TO GRID VOLTAGE Set to 48V  
Program 13 BACK TO BATTERY VOLTAGE Set to 51V  
Program 26 BULK VOLTAGE Set to 53.2V  
Program 29 CUT-OFF VOLTAGE Set to 47.5V 

 

 

 

-Sistem fotovoltaic off-grid cu baterii pe 48V la care panourile erau inseriate cate doua.Tensinea maxima a panourilor Vmp  era de 30,7V, deci doua panouri serie debiteaza maxim 61,4V.Scazand pierderile de vreo  4V de pe cabluri (si acestea mult subdimensionate) , caderea de tensiune pe charger de 3-4V rezulta ca la baterii nu ajungeau mai mult de 53V, adica 13,2-13,3V pe element, mult sub tensiunea de 14,5V necesara unei incarcari complete.

-Eoliana cu pale montate invers.Desi vantul batea destul de puernic, eoliana se invartea cu 1rot/2sec.

-La un sistem on-grid cu 2 invertoare DELEX, senzori de curent lipsa, astfel ca surplusul de productie se injecta in retea.Si platit tot de beneficiar, ca si cum ar fi fost consumat.

-Un alt sistem fotovoltaic off-grid cu invertor Effekta , generator cu pornire automata si ATS (Automatic Transfer Switch).Generatorul pornea doar cand bateriile ajungeau la tensiunea de 42V, adica invertorul comanda CUT-OFF.

Asta desi acest tip de invertor are un releu care comanda pornirea generatorului atunci cand bateriile ajung la tensiunea setabila din meniul 12-BACK TO GRID VOLTAGE.

 

#panouri fotovoltaice #montaj panouri fotovoltaice #baterii ultracell #invertor victron #pylontech #charger  #effekta

Baterii distruse
Pylontech distrus

Atunci cand se instaleaza un sistem fotovoltaic sau o turbina eoliana, se pune intrebarea:

Cat va produce?

Pentru sistemele fotovoltaice exista siteuri specializate care calculeaza cantitatea de energie totala furnizata de sistem cum ar fi de exemplu

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe

Trebuie insa tinut cont si de conditiile locale, cum ar fi :orientare acoperis, posibile obstacole ce pot umbri panourile, posibilitatea de a le curata de zapada.

Am avut o situatie in care un banal cablu al retelei de televiziune umbrea panourile, producand o scadere a puterii acestora cu 20%.

Un alt client dorea instalarea panourilor-la recomandarea noasta- pe doua directii:sud si sud-vest.

Cu greu l-am convins sa puna panourile pe directia sud-vest pe balustrada balconului, nu pe acoperis, fiindca acolo erau umbrite de cosul de la centrala termica.

Nu trebuie neglijat aspectul curatarii de zapada a panourilor, fiindca, asa cum s-a intamplat anul acesta, in Bucuresti au fost multe zile cu soare dupa zapezile cazute in ultimile doua saptamani, dar din cauza temperaturilor scazute, zapada nu s-a topit si s-a ajuns in situatia aceasta:

Pentru turbinele eoliene, trebuie insa studiat cu atentie amplasamentul,obstacolele existente in jur si mai ales zona geografica in care se amplaseaza turbina.

Mai jos se poate vedea o comparatie intre productia pe anul 2016 a doua sisteme hibride-eolian+fotovoltaic amplasate in Moara Vlasiei-Ilfov, respectiv Securiceni- Suceava.

Moara Vlasiei

Bilant energetic Moara Vlasiei


Securiceni

Bilant energetic Securiceni

Este destul de evident faptul ca in zona Bucurestiului vantul lasa de dorit (86kWh – Moara Vlasiei vs 368kWh Securiceni) in schimb soarele compenseaza deficitul (604 kWh Moara Vlasiei vs 640kWh Securiceni in conditiile in care instalatia fotovoltaica de la Securiceni este de 2 ori mai mare).

INSTALARE SISTEMELOR FOTOVOLTAICE

Instalarea sistemelor fotovoltaice trebuie facută de firme specializate, care au cunoştinţe şi experienţă în acest domeniu.
Acest aspect este foarte important atât in dimensionarea echipamentelor(numar panouri, tip invertor, numărul de baterii, etc), cât şi pentru asigurarea unui randament maxim si a siguranţei in funcţionare a sistemului.
Specialiştii noştri au fost adeseori solicitaţi pentru remedierea unor greşeli de execuţie facute de “meseriaşii” care se pricep la zidărie, dulgherie, montaj faianţă, instalaţii termice şi -de ce nu?- şi la montarea panourilor fotovoltaice.
Am intalnit numeroase erori de instalare printre care:

1.Amplasarea necorespunzatoare a panourilor.
Datorită faptului că acoperişul pe care au fost instalate panourile nu avea orientarea corespunzătoare, panourile fotovoltaice furnizau doar 50% din capacitatea lor de producţie.Remedierea acestei deficienţe s-a facut prin execuţia unei structuri de montaj a panourilor fotovoltaice la sol, cu orientarea către sud, astfel incât sa se atinga capacitatea maxima de producţie a energiei electrice pe care o pot furniza panourile.Costul structurii s-a amortizat in 3 luni, prin creşterea puterii panourilor la insolaţie maximă.

2.Accesul greu la panouri.
Acest aspect este foarte important pentru funcţionarea optimă a panourilor in perioada de iarna.Exista situatii cand, in urma unor ninsori abundente, panourile sunt acoperite de zăpadă şi nu pot fi curăţate.Este frustrant sa vezi soarele strălucind pe cer şi panourile cu producţie zero kilowati.

3.Cablarea necorespunzatoare.
Am avut o situatie in care un client a vrut sa mai adaoge panouri fotovoltaice la un sistem existent.Primele panouri erau legate in cofiguraţia 2 şiruri de cate 3 panouri serie.La montajul noilor panouri, “meseriaşul” a legat incă 2 şiruri a câte 2 panouri in serie.Sistemul funcţiona de fapt la tensiunea a 2 panouri serie, coborând puterea panourilor fotovoltaice montate iniţial la 66% din capacitatea lor.

4.Alegerea invertorului.
Invertorul are un rol important in functionarea sistemului.Am intalnit o situaţie in care la un sistem format din 4 panouri fotovoltaice, charger PWM si 4 baterii de 12V/180Ah era cuplat un invertor de 3kW(??!!).Sistemul este folosit pentru a alimenta un frigider, 5 becuri cu LED cu puterea de 7W fiecare şi pompele de la centrala termică pe lemne.Bilanţul de puteri era urmatorul:Putere maximă consumata=300W, cosumul in gol al invertorului (Made in China, ca era mai ieftin)=120W.Dupa trei zile fără soare, bateriile erau descărcate, chiar daca nu funcţionau decât pompele de la centrala termică.

5.Incompatibilitate generator-invertor.
La sistemele off-grid(nu există reţea publică de electricitate) este absolut necesarăă existenţa unui generator de rezervă pentru incărcarea bateriilor şi alimentarea consumatorilor.Numai că nu orice generator are frecvenţa de iesire in plaja acceptată de invertoarele cu functie de UPS(in general 45-58Hz).Am intalnit generatoare care scoteau in gol 65Hz iar in sarcină 50% 42Hz, astfel ca electronica din invertor refuza cuplarea pe incarcare baterii.